Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

6 întrebări despre anticoncepționale, ale căror răspunsuri este esențial să le cunoști

6 întrebări despre anticoncepționale, ale căror răspunsuri este esențial să le cunoști

Metodele contraceptive sunt tot mai frecvent utilizate în lumea modernă. Femeile aleg tot mai des să planifice o sarcină și nu se lasă în voia sorții, mai ales că avortul este cea mai complicată metodă de a evita o sarcină nedorită, e o metodă grea și din punct de vedere fizic, și emoțional. În articol vă propunem informații despre anticoncepționale pe care trebuie să le știți atunci când alegeți să utilizați o metodă.

1. Sunt periculoase anticoncepționalele?

În general nu sunt periculoase. Nu provoacă sterilitate, forme de cancer sau alte boli. Mai mult decât atât, femeile care au luat pilule contraceptive mai mulți ani au născut copii absolut normali. Atenție, însă! Asocierea pilule contraceptive cu tutunul este foarte periculoasă! O astfel de combinație sporește grav apariția maladiilor cardiovasculare, mai ales după vârsta de 35 de ani. Oricum, niciun doctor nu va prescrie pilule anticoncepționale unei fumătoare înrăite sau unei femei care nu se poate lăsa de fumat.

2. O să mă îngraș?

În majoritatea cazurilor, anticoncepționalele nu sunt motivul direct că femeia care le ia se îngrașă, însă ele măresc pofta de mâncare, așa că ar trebui să ai grijă cu ceea ce mănânci.

3. Este o metodă 100% sigură?

Niciun mijloc contraceptiv nu este 100% sigur, dar pilula este metoda cea mai sigură dacă este luată corect.

4. Cum trebuie să le iau prima dată?

Primul comprimat trebuie luat în prima zi a ciclului menstrual, apoi câte un comprimat pe zi până se termină folia (21 de zile – 21 de comprimate). Dacă ai luat prima pastilă dimineața de exemplu, trebuie să iei în continuare celelalte pastile la fel dimineața. Când ai terminat folia de 21 de pastile, trebuie să faci o pauză de 7 zile, interval în care va avea loc și ciclul menstrual. 

5. Ce fac dacă am uitat să iau o pastilă?

Pilula de care ai uitat o iei în momentul în care îți amintești de ea. Însă dacă au trecut mai mult de 12 ore, protecția nu mai există.

6. Există și metode de urgență?

Da. Se mai numește și contracepția „de a doua zi” și acționează prin blocarea fixării ovulului fecundat. Deoarece eficiența metodei este mai mică în comparație cu a altor metode contraceptive folosite în mod obișnuit și mai ales pentru că afectează mucoasa uterină, nu este bine să folosești de mai mult de 2 ori pe an aceste pastile de urgență. În plus, pot să apară efecte adverse precum greața, vărsături sau sângerări.

 

 

Informații: qbebe.ro

Foto simbol: npr.org

 

Share:

Articole recomandate