Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Ce test trebuie să faci înainte de a lua anticoncepționale

Ce test trebuie să faci înainte de a lua anticoncepționale

Una dintre cele mai cunoscute şi utilizate metode de contracepţie, după prezervativ, sunt anticoncepționalele hormonale. Pilule, inele, injecţii, implanturi, plasturi – sunt diferite forme ale contracepţiei hormonale. Această metodă prezintă însă riscuri pentru sănătatea femeii. 

 

  • În primul rând trebuie să ştii că acestea sunt medicamente și trebuie luate numai după ce este consultat medicul.
  • Dacă în familia ta există istoric de tromboze venoase, trombembolism pulmonar, accidente vasculare cerebrale, infarct miocardic acut, atunci ar fi bine ca înainte de a folosi un astfel de anticoncepţional să te testezi pentru trombofilie. În urma acestor teste genetice, vei afla dacă ai moștenit anumite mutații care implică coagularea sângelui și dacă există riscul de a dezvolta afecţiuni trombotice.
  • Ai un riscul mai mare de a ajunge la trombofilie, dacă ai peste 35 de ani, dacă fumezi și, cum spuneam mai sus, dacă în familia ta au fost cazuri de tromboză. În acest caz, e mai bine să eviţi pilulele contraceptive.
  • Tromboza este foarte periculoasă şi poate duce chiar la deces, de aceea dacă în urma testului se depistează risc de tromboză, renunţă la această metodă de contracepţie şi utilizează altele.
  • Aceste pilule au mai multe roluri, nu doar cel contraceptiv, ele pot regla ciclul menstrual, pot scădea riscul de cancer, de chist ovarian și poate ameliora anumite probleme de ten. Totuşi, decizia administrării anticoncepționalelor trebuie bine analizată – inclusiv atunci când aceste pilule se dau în scop terapeutic pentru ovare polichistice sau endometrioză. 

 

Foto: todobebe.com; Info: baby.unica.ro

Share:

Articole recomandate