Cât de gravă este menstruația cu cheaguri?
- 2019-06-07
- 2564
Unele condiții medicale pot cauza apariția unor cheaguri mari de sânge, adesea în timpul menstruațiilor cu hemoragii puternice sau dureri menstruale. Orice femeie care are cea mai mică îngrijorare legată de ciclul ei menstrual ar trebui să ceară sfatul unui medic.
Este adevărat că poate fi puțin șocant să vezi cheaguri de sânge în timpul menstruației, însă, în cele mai multe dintre cazuri, cheagurile de sânge reprezintă o parte naturală a menstruației, susține Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie.
Nu înseamnă neapărat că acolo este o problemă, însă, uneori poate fi semnul unei probleme de sănătate. Cheagurile menstruale apar de obicei atunci când menstruația este foarte abundentă și sunt mai des întâlnite în primele două zile de menstruație.
Posibile probleme de sănătate
Deși este normal să ai cheaguri la menstruație, aceste simptome uneori pot indica o problemă de sănătate. De aceea este recomandat să mergi la un medic dacă:
– Cheagurile sunt mai mari decât o monedă
– Sunt foarte frecvente
– Apar odată cu un flux anormal ce necesită schimbarea unui tampon la fiecare oră
– Apar însoțite de dureri semnificative.
Iată care sunt problemele de sănătate pentru care cheagurile ar putea constitui un simptom:
– Polipi uterini sau fibroame (acestea pot fi însoțite și de dureri persistente în zona lombară, dureri în timpul actului sexual, senzație de balonare, probleme de fertilitate și pete apărute neregulat pe lenjeria intimă).
– Endometrioză (Alte simptome: dureri și crampe în zona pelviană și lombară, menstruații abundente, menstruații dureroase, disconfort sau durere în timpul actului sexual, probleme de fertilitate).
– Adenomioză uterină (mucoasa uterină crește în peretele muscular al uterului).
– Dezechilibru hormonal
– Avort spontan
– Uter mărit (după o sarcină)
– Dereglări de sângerare (dereglări ale funcției trombocitelor sau boala Wilebrand)
Diagnostic și tratament
Pentru a diagnostica cauza unor cheaguri de sânge anormale la menstruație, se pot face anumite teste de sânge și imagistice, precum și un examen fizic. Descoperirea cauzei este importantă pentru prescrierea celui mai bun tratament.
Ai putea fi sfătuită să iei suplimente de fier pentru a nu risca anemia, să fii atentă la hidratare, să eviți aspirina (care poate înrăutăți sângerarea), să urmezi o dietă alimentară sănătoasă ce include alimente bogate în fier și să ai activitate fizică regulată.
Medicația poate fi și hormonală pentru a ajuta la reglarea unui dezechilibru hormonal din organism.
Sursa: totuldespremame.ro; medcenter-angarsk.ru