Vorbiţi despre sex cu adolescenţii!
- 2015-12-17
- 4232
Aţi aflat că adolescentul dv., căruia mai ieri îi citeaţi poveşti, şi-a început viaţa sexuală? Dacă aveţi un copil la vârsta adolescenţei, trebuie să ştiţi că subiectul “sex” e cel mai întâlnit în discuţiile cu prietenii lui. Chiar dacă vestea că şi-a început viaţa sexuală v-ar putea şoca, e bine să aveţi o atitudine calmă şi să fiţi alături de copil. Totuși, e bine să discutați cu el înainte de a face acest pas, pentru a evita tot felul de situații și trăiri dureroase.
De ce e important să discuți cu copilul tău despre sex?
De obicei, ei află informații despre acest subiect de la prieteni sau din altă parte, motiv pentru care nu poți fi sigură că aceste informații sunt corecte. Un părinte trebuie să îi furnizeze copilului său cele mai importante informații legate de sex, atât pentru liniștea sa cât și pentru sănătatea copilului său. Un adolescent trebuie să cunoască ce este un comportament sexual responsabil și care sunt consecințele implicate într-un act sexual iresponsabil.
Câteva ponturi pentru părinți:
- Dacă aveţi fată, ar fi bine să vă faceţi un obicei din a o duce, cel puţin o dată pe an, la un consult ginecologic. Astfel, puteţi avea şi un control asupra începerii vieţii sexuale. Nu trebuie să o ameninţaţi sau să o faceţi să se simtă verificată, ci să înţeleagă că aşa e normal şi că mersul la medicul ginecolog sau examinarea sânilor sunt un obicei menit să prevină sau să trateze problemele de sănătate care pot apărea.
-Începe să vorbești cu copilul tău despre acest subiect devreme, astfel încât acesta nu se va mai jena să abordeze această temă.
-Ai răbdare cu el și fii cât mai onest posibil.
- Dacă sexul e subiect tabu în familie, interesul copilului va fi şi mai mare şi va găsi surse de informare care pot deforma adevărul. În nici un caz nu îi spuneţi lucruri de genul: “Dacă te prind că faci ceva, te omor în bătaie”! Îl veţi convinge să se ferească de dv.
Ce trebuie să îi spui despre sex?
- În cazul în care nu este bine informat, explică-i anatomia sistemului reproducător feminin și masculin.
- Ce este un act sexual și cum se formează o sarcină.
- Cum poate fi prevenită o sarcină nedorită.
- Vorbește-i despre comportamentul responsabil în timpul actului sexual.
- Explică-i ce presupun bolile cu transmitere sexuală dar și metodele prin care acestea pot fi prevenite etc.
Care este cel mai bun mod prin care să vorbești cu copilul tău despre sex?
- Ar fi preferabil ca acestă temă să fie pusă în discuție de ambii părinți.
- Documentați-vă și elaborați un plan al discuției.
- Asigurați-vă că copilul vă ascultă.
- Nu vă rușinați, astfel riscați ca această temă să ia o altă direcția sau ca adolescentul pur și simplu să o șteargă din loc.
- Nu îl forța să vorbească și pe el, s-ar putea să fie rușinat și să nu scoată nici un cuvânt, dar până la urmă ideea e că trebuie tu să vorbești, nu el.
- Nu te sfii să spui lucrurilor pe nume. Nu încâlci propozițiile și nu folosi termeni sofisticați.
- Demonstrează-i că poate avea încredere în tine și că poate discuta deschis cu tine la această temă.
Foto: huffpost.com