Familiile din Moldova pot apela la mamele surogat?
- 2016-11-29
- 13294
Visul cel mare al unei femei este să devină mamă și să dea viață un copil. Însă din păcate nu toate femeile pot rămâne însărcinate, motiv pentru care unele apelează la tehnica fertilizării in vitro (FIV), iar unele chiar la mama surogat.
În ultimul timp, pe rețelele sociale din Moldova, circulă anunțuri sponsorizate, venite de la o clinică internațională (cu filială și în Ucraina), care motivează familiile care nu pot avea copii pe altă cale, să apeleze la serviciile mamelor surogat. Dar cât este asta de legal? Am cercetat subiectul și am aflat mai multe detalii.
Ce este mama surogat?
Mama surogat sau purtatoare este o femeie care accepta, pe baza unui contract semnat la notar, să poarte o sarcină până la termen și să nască un bebeluș pentru un cuplu sau femeie infertilă, renunțând de bună voie la orice drept parental asupra copilului. Părțile în contractul semnat la notar stabilesc condițiile și prețul. Semnarea unui astfel de contract la notar, se permite doar în țările în care legislație nu interzice procedura de a aplela la mama surogat.
Există două metode prin care o femeie poate deveni mamă purtătoare:
- sarcina cu un copil care nu este biologic al ei, ci este conceput in vitro din ovule și spermatozoizi donați;
- sarcina în care femeia purtatoare este mama biologică a copilului, adică își cedează ovulele pentru conceperea copilului unui cuplu în care doar femeia este infertilă, iar bărbatul este fertil. Sarcina se obține tot prin tehnici de reproducere umană asistată, in vitro - ovulele mamei surogat sunt fertilizate cu spermatozoizii tatălui, iar embrionul este implantat apoi în uter.
Legea privind mamele surogat în Republica Moldova
Mamele surogat au fost interzise prin lege în Republica Moldova pe 15 iunie 2012. Deputații au votat atunci în lectură finală proiectul de lege cu privire la sănătatea reproducerii. Mai mult decât atât, în 2013 au fost operate amendamente la Codul Penal, în art. 165 „Trafic de ființe umane”. Conform aceluiași articol: în cazul în care se dovedește vinovăția persoanelor vizate, această infracțiune se pedepsește cu 6 - 12 ani privațiune de libertate, în cazul în care se dovedește faptul că mamei surogat i s-au achitat bani.
Însă legea cu privire la sănătatea reproductivă, permite utilizarea tehnicilor de reproducere asistată, cum ar fi „donație de spermă, ovule și embrioni”. Este necesar ca cuplul să găsească o femeie, care în mod obligatoriu trebuie să fie necăsătorită, care să le poarte copilul, indtroducându-se în ea embrionul donatorului.
După naștere, mama surogat merge la oficiul stării civile împreună cu tatăl biologic al copilului, îl menționează ca tată, acesta își recunoaște copilul și își asumă toate drepturile. Apoi mama surogat trebuie să solicite în istanță să fie lipsită de drepturile părintești și să ceară trensmiterea copilului sub tutela tatălui. După care mama care a apelat inițial la serviciul mamei surogate, împreună cu tatăl solicită înfierea copilului. Această cale este de durată și nu tocmai legală, dar se practică des în Republica Moldova. Însă, așa cum menționam mai sus, persoanele pot fi pedepsite legal, dacă se dovedește că mamei care a născut copilul i s-au achitat bani.
Familiile din Republica Moldova apelează la mame surogat de peste hotarele țării
Deși în Republicii Moldova maternitate surogat este interzisă prin lege, totuși există țări în care această procedură se permite, cu condiția această procedură să fie doar în bază de neachitare. Cum ar fi: Australia, Marea Britanie, Danemarca, Belgia, Grecia, Islanda, Canada, Olanda.
Nici o țară din Uniunea Europeană nu permite „afacerea” mamelor surogat, de aceea unele femei aleg să meargă în Ucraina, unde legislația este cea mai permisivă din Europa în privința mamelor purtătoare și infrastructura medicală este relativ dezvolată. Articolul 123, paragraful 2 din Codul Familiei ucrainean stipulează că: „femeile pot primi compensații financiare dacă poartă copilul unei alte persoane, iar suma nu este limitată.”
Legea garantează totodată drepturile legale ale mamei biologice asupra copilului născut din pântecele mamei-surogat. Nu se prevede niciun proces de adopție și nici vreo altă hotărâre judecătoarească. Întregul proces este reglementat printr-un contract încheiat între agenție sau clinică, mama biologică și mama surogat.
Prețul unei asemenea proceduri
Prețurile pornesc de la 24 mii de euro, până la 49 de mii de euro, în dependență de condițiile prestate și de pachetul de servicii ales. Clinicile din Ucraina, oferă posibilitatea cuplurilor de a achita aceste servicii în patru rate, din momentul semnării contractului.
Perfectarea actelor copilului născut în Ucraina
De ce naționalitate sunt părinții beneficiari sau biologici, aceeași naționalitate o va avea și copilul, doar că se va menționa faptul că copilul a fost născut în Ucraina. Administratorii clinicilor care prestează asemenea servicii, îndeamnă mamele să… mintă organele responsabile care se ocupă de perfectarea documentației din cadrul Ambasadei Republicii Moldova din Ucraina. Astfel, mamele care doresc să-și aducă copilul în Republica Moldova, trebuie să-i facă acestuia un act de călătorie și să facă repatrierea copilul în țară. Iar în timpul perfectării actelor, acestea nu trebuie să recunoască că a recurs la mama surogat, ci să spună că copilul a fost născut de ea în Ucraina. Menționăm, că aceasta spun administratorii clinicilor ucrainești.
Biserica condamnă aceste practici
Mitropolia Moldovei este împortiva mamelor surogat. În opinia episcopilor, această practică vine în contradicție cu învățătura creștină. Astfel, potrivit Bisericii Ortodoxe, un copil născut printr-o asemenea procedură poate fi botezat numai după ce părinții lui „se vor căi pentru greșeala comisă”. Potrivit episcopilor această practică vine în contradicție cu învățătura creștină referitoare la procreare și s-a transformat într-o afacere profitabilă. „Taina nașterii unui om se transformă într-o simplă operațiune de vânzare-cumpărare. Maternitatea surogat este inacceptabilă din punct de vedere moral și umilește femeia care poartă copilul unui cuplu”, spun clericii.
Țările în care este strict interzisă maternitatea surogată
Maternitatea surogat este interzisă prin lege în țări precum: Spania, Olanda, Austria, Germania, Norvegia, Suedia, Franța și în unele state americane.
Foto: reference.com; www.fertilitydonorsolutions.com, cnn.com