Pentru prima dată în istorie s-a reușit fotografierea ovulației
- 2018-02-01
- 4812
Ovulația este procesul când din folicul se eliberează ovulul maturizat, gata pentru fecundare. Acest proces nu a putut fi fotografiat niciodată, pe lângă faptul că este relativ rar, are loc de 12-15 ori pe an la o femeie, el mai este și deloc punctual, adică niciodată nu știi când va avea loc. Încă un medic din Brussels a reușit întâmplător să fotografieze ovulația.
Dr. Jaques Donnez, şeful departamentului de ginecologie de la un spital din Brussels, a reuşit să captureze impresionantele fotografii în timp ce se pregătea să facă o histeroctomie unei paciente de 45 de ani. Imaginile oferă informaţii noi despre ovulaţie. Dacă până acum se credea că ovulaţia are loc extrem de rapid, într-o manieră aproape explozivă, cu ajutorul fotografiilor lui Donnez s-a descoperit că poate dura chiar şi 15 minute.
În imagini se observă foliculul matur – un sac umplut cu lichid, situat pe partea superioară a ovarului, ce conţine ovulul. Cu puţin timp înainte de eruperea ovulului, enzimele descompun ţesutul foliculului şi facilitează eliberarea acestuia. Ulterior, ovulul călătoreşte în tubul falopian până în uter, moment din care femeia are la dispoziţie o zi să rămână însărcinată. Cu toate acestea, se poate ajunge la sarcină şi dacă în uter sau în cervix exista deja spermă, căci spre deosebire de ovul, spermatozoizii au o viață mai lungă, de până la 3 zile.
Informații și foto: suntmamica.ro; moyortoped.ru