Antonina Samoil, femeia care a găsit soluția pentru a avea silueta perfectă fără a face sport

Antonina Samoil, femeia care a găsit soluția pentru a avea silueta perfectă fără a face sport

Pe Antonina Samoil am cunoscut-o acum câțiva ani, când tocmai devenise mămică pentru a cincea oară. Nu știu ce m-a mirat mai mult faptul că avea cinci copii sau că arăta extraordinar de bine după a cincea sarcină. De atunci am rămas în relații de amiciție, iar uneori ni se intersectau” interesele pe rețele de socializare. Mare mi-a fost mirarea când am remarcat câteva zile în urmă că Antonina, cea pentru care conceptul de „a arăta bine indiferent de circumstanțe” era unul din motto-urile vieții, a slăbit considerabil și acum pare mai degrabă o adolescentă decât o mamă care a trecut prin atâtea nașteri. Când reușește să meargă la serviciu, să facă sport, să aibă grijă de familie? Erau doar câteva din întrebările care îmi roiau în cap. Secretul ei s-a dovedit a fi cu mult mai simplu, și era ascuns în...  Dar să o lăsăm pe ea să ne povestească.

„Dorința de a fi mereu în formă pentru soțul meu a fost prima și cea mai puternică motivație, fiind urmată de dorința de a fi un exemplu bun pentru copiii mei, în special pentru fiice. Este adevărat că nici până la asta nu am avut mari probleme cu kilogramele în plus, dar acum jumătate de an, am simțit că vreau să fac o schimbare. Mă gândeam la perioada caldă care se apropia și la cele 77 de kilograme care mă deranjau. Dar! Eu mamă cu cinci copii, cu serviciu, cu casă și masă, nu aveam timp de sport.

Întâmplarea a făcut să ajung la un centru de nutriție din Chișinău, care pur și simplu m-a impresionat – atmosferă prietenoasă, oameni cu diferite istorii legate de kilogramele în plus și cu siluete de invidiat, și multă informație utilă legată de alimentația corectă. Anume acest aspect m-a intrigat – că poți slăbi fără a face sport, fără a ține diete, care te înfometează, ci dimpotrivă te simți mereu sătulă, or, asta era tocmai ceea ce căutam. După ce am cunoscut toată informația pe care o prezintă trainerii centrului, nu m-am oprit aici. Am mers la Iași, iar ulterior la București, pentru a studia aprofundat despre alimentația care te ajută să slăbești. Rezultaltele nu s-au lăsat mult așteptate... În câteva luni am scăpat de aproape zece kilograme. Fără a face sport sau cum spunea unul din trainerii mei din România - 80 la sută din succes o reprezintă nutriția și doar 20% înseamnă mișcare. Apropo, un aspect pe care aș vrea să îl menționez aici este faptul că nu sunt împotriva sportului, ci pentru el. Orice persoană care se alimentează sănătos și practică sport obține rezultate mult mai rapide.

Devenind consultant în nutriție, iar paralel având rezultate vizibilie privind exteriorul meu, m-am gândit că a venit timpul să îi ajut și pe alții. Am început cu familia și oamenii apropiați. Soțul, mama, finul de cununie, vecinul.... Cu ajutorul unui program echilibrat, elaborat de mine, fără a practica sportul, soțul a slăbit 6 kilograme, iar finul meu, șofer de curse lungi - 13 kg în doar două luni. Cât privește mama, ea a ajuns să slăbească după ce într-o dimineață a făcut o criză de tensiune. La spital ni s-a spus că dacă nu va rezolva problema kilogramelor în plus, următoarea vizită la spital ar putea fi din cauza unui insult sau infarct. Imediat a făcut un set de analize, iar în baza lor i-am organizat un program personalizat, unde am stipulat imediat câte proteine, câte glucide etc.,  să consume zilnic la fiecare masă. În trei luni, mama, o femeie de 64 de ani, a slăbit aproape zece kilograme ajungând de la 90 la 80 de kilograme.  

Pe lângă programul de nutriție elaborat de mine cu care mi-am obișnuit familia, mai sunt câteva mici secrete de care ar trebui să țină cont orice persoană care ține la sănătatea sa. Despre regulile alimentației sănătoase trâmbițează toți nutriționiștii, se vorbește în majoritatea articolelor de pe net, dar pe care puțini le pun în practică, pentru că e complicat să renunți la mâncarea prăjită. Dar ar trebui. Cea mai sănătoasă carne se gătește în rolă, la grătar sau se fierbe. Zilnic la tv sau la radio ni se amintește că trebuie să bem cel puțin doi litri de apă (înainte eu beam tot ce vrei – ceai, suc, cafea, cola etc., numai nu apă. Azi nu pot fără minimum opt pahare de apă pe zi). Dar oare ținem cont de sfat?! Să renunțăm la produse de patiserie și să consumăm cât mai multe fructe și legume. Să avem cinci mese pe zi la ore exacte, care să fie puțin calorice. Pare atât de simplu. Însă noi suntem obișnuiți cu un alt stil de alimentație, care duce la rezultate dezastruoase. Am cunoscut nu demult o doamnă de 140 de kilograme, mamă a doi copii de trei ani, care se plângea că nu poate alerga după ei.

Meniul unei zile din familia Samoil constă din cinci mese pe care le luăm regulat la aceleași ore. Micul dejun îl luăm la ora 8.00 și este unul echilibrat și accesibil. Un pahar cu apă îmbogățit cu suc de aloe, un pahar cu ceai care nouă, maturilor, ne înlocuiește cafeaua și ne oferă energie întrucât conține cofeină naturală, și shake-ul nutritiv bogat în proteine, vitamine și fibre!

La ora 10.00 luăm o gustare care poate conține orice – un fruct, o brânzică degresată, un pahar de chefir sau trei albușuri fierte.

La ora 12.30 luăm prânzul, care poate fi o salată (varză, roșii, castraveți, rucola etc.) o porție de carne (pasăre, iepure, numai nu porc) coaptă în rolă sau la grătar, sau pește. Și neapărat ceva la garnitură - hrișcă, fasole, linte.

La ora 15.30 urmează o gustărică – un baton proteic pe care îl mănânc la o ceașcă de ceai.

Seara la 18.30 este ultima masă, pe care o luăm conform programului și care neapărat va include un shake.

Și acum despre meniul copiilor. Îmi doresc să fiu un exemplu bun pentru copiii mei, în special pentru cele trei fiice, viitoare mame și soții. Ele deja învață să mănânce sănătos, or, meniul lor nu diferă de al nostru, iar această practică este valabilă pentru orice familie. Dacă copilul vede că mama mănâncă seara pârjoale gătite la tigaie, atunci el va face la fel la maturitate. În cazul copiilor mei, exemplul propriu i-a încurajat să renunțe lejer la tot soiul de prăjituri pline de carbohidrați, la fast-food-uri și alte chestii nocive pentru sănătatea lor.

Admirând schimbările care s-au petrecut cu mine și familia mea în ultima perioadă m-am convins a nu știu câta oară că niciodată nu este târziu să fii cea mai bună versiune a ta, chiar dacă ai o casă plină de copii care îți răpesc tot timpul din lume".

Cei care au rămas intrigați de succesul Antoninei o pot contacta la numărul de telefon 079177177 sau prin intermediul paginii sale de facebook.

Foto: arhiva personală

 

Adaugă comentariu