Au început cu un mic atelier, iar azi sunt printre cei mai cotați producători moldoveni de mobilă

Au început cu un mic atelier, iar azi sunt printre cei mai cotați producători moldoveni de mobilă

În momentele când crezi că totul este pierdut în țara asta, când vezi familii întregi emigrând spre o viață mai bună, se întâmplă să cunoști oameni minunați, harnici și ambițioși care prin exemplul propriu te duc la ideea că și „aici se poate”. După articolul despre dansatoarea Daniela Zaporojan, care a ales să rămână în Moldova, deși i-a fost „deschisă” ușa spre America, cuplul Andrei și Tatiana Popovici sunt o continuare a acestei idei.

Pe Andrei nu l-am găsit. Era ca de obicei, „prins” între proiectări de mobilă și întâlniri cu clienții. În schimb, am discutat cu Tatiana, care și-a amintit cu drag începutul a ceea ce azi poartă denumirea de Mobilat.md.

Totul a început acum nouă ani, cu un mic atelier de confecționare a mobilei. Nu avea alți angajați, respectiv făcea totul de unul singur – lua comanda, făcea designul, instala mobilierul etc. La început lua comenzi mici și nu foarte complicate. Făcea mai mult mobilier de oficiu, dar cu toată concurența care a existat dintotdeauna pe piață, a început să adune clienți. Nu știu, „de vină” e dăruirea cu care își făcea munca sau poate perfecțiunea cu care a fost înzestrat, dar fiecare comandă nouă îi ieșea tot mai bine și mai bine.

Pe atunci eu eram angajată în domeniul sănătății – ceea ce însemna pacienți, diagnoze, tratamente, dar nu puteam să nu observ cum bărbatul meu „crește” de la o zi la alta. Probabil de aceea, atunci când am rămas însărcinată cu primul copil și am mers în concediu de maternitate, nu mi-am putut permite luxul să nu fac nimic în toată această perioadă. Voiam să mă lansez și eu într-un domeniu, să mă dezvolt la fel cum o făcea Andrei. Am început să fac macarons (un fel de dulciuri), dar ulterior mi-a sustras atenția o altă idee de afacere. L-am rugat pe Andrei să îmi procure o mașină de cusut și m-am axat pe coaserea pernelor. Între timp, fetița mea Sofia a început să crească și am fost atrasă de crearea bentițelor și accesorii de prins părul, la început pentru ea, apoi și pentru alte fetițe. Afacerea începuse să îmi meargă bine, iar implicarea soțului (uneori el livra comenzile în oraș) mă făcea împlinită. Doar că după nașterea fiului, am simțit din interior că trebuie să fac o schimbare, dar una care să fie benefică nu doar mie, ci întregii noastre familii. Această dorință de schimbare a coincis cu sezonul rece al anului când soțul are mai puține comenzi, ceea ce respectiv însemna mai puțini bani în casă. Iar asta nu putea dura la nesfârșit... Deși anterior niciodată nu am fost interesată de domeniul în care activa soțul, atunci am simțit că e timpul să mă implic.  

Am început cu documentări online despre tot ce înseamnă mobilier, furnitură, vânzări etc. Studiam în special site-urile din SUA, Marea Britanie, Australia și altele, unde, întotdeauna, găseam ceva nou și interesant, ceva ce nu se prea practica la noi. Și dacă acum câțiva ani nu aveam habar ce înseamnă stilul clasic și prin ce diferă de cel neo-modern, azi cred că aș putea scrie un referat la această temă.

După ani de zile, când Andrei a fost proiectant de mobilă, instalator, șofer și hamal totodată, am decis că e timpul să ne mărim echipa. Și nu am dat greș. După o perioadă de muncă și abnegație, azi ne putem mândri cu faptul că suntem cotați pe piață: facem mobilier doar din cea mai bună materie primă și folosim feronerie și accesorii doar de calitate italiană sau germană; am schimbat atelierul micuț pe unul mare și spațios, bine dotat; avem un oficiu modern unde ne primim clienții (apropo de clienți, cred că în cei 9 ani de activitate numărul lor ajunge de ordinul miilor); avem o pagină activă pe facebook cu aproape 22 de mii de followeri, un site modern www.mobilat.md - unde expunem toate lucrările noastre, dar și mulțumirile clienților. Și desigur, ne mândrim cu faptul că am devenit o sursă bună de inspirație pentru mulți dintre concurenții noștri. Tot în acest răstimp, am simțit pe propria piele ce înseamnă să lupți mereu pentru întâietate, să-ți corectezi din mers greșelile și să fii mereu în trend cu ultimele tendințe ale modei în domeniu sau poate cu un pas înaintea ei, să cauți ceva nou, inovativ, revoluționar, ceva “wow” pentru a atrage cliențiii. 

Pentru cei care cred că o afacere de familie înseamnă ceva tare interesant și „la modă”, vreau să le spun că o dată pășind pe această cale, romantismul dispare. De mai bine de trei ani am pierdut noțiunea de timp personal. Toate gândurile, discuțiile și planurile noastre se învârt în jurul acestei afaceri. Practic nu ne vedem cum cresc copiii, pentru că suntem prinși de dimineață până seară cu treburi. Dar dacă vrei să devii mai bun decât ieri și mai bun decât concurenții tăi, atunci trebuie să crești.

Pentru cei care au rămas impresionați de mobilierul pe care îl produce firma Mobilat, puteți accesa paginile de facebook sau internet ale companiei sau puteți apela la numărul de telefon 078088890 pentru mai multe detalii.

Foto: arhiva personală

Adaugă comentariu