Mamă moldoveancă în Rusia, despre cum și-a alăptat copilul până la 3,5 ani și reacțiile celor din jur

Mamă moldoveancă în Rusia, despre cum și-a alăptat copilul până la 3,5 ani și reacțiile celor din jur

Veronica Țurcan este mămica a doi copii zglobii. S-a căsătorit și s-a stabilit în Rusia de mai bine de 8 ani, unde a născut un băiețel, Garik, și o fetiță, Siuzanna. Fetița a fost alăptat 3,5 ani, iar mama zice că dacă nu apărea necesitatea să o ducă la grădiniță, atunci cel mai probabil că ar fi alăptat-o și acum. Despre această experiență ne-a povestit chiar mămica.

Siuzanna trebuia să meargă la grădiniță și educatoarele mi-au spus că atunci când voi încheia cu alăptarea putem să venim. Vara am venit în Moldova la părinții mei și atunci am simțit că e timpul să pun punct alăptării.

De ce am alăptat așa de mult? În primul rând era o plăcere. Totodată fetița era foarte atașată de mine. De asemenea îmi era foarte ușor când era mică, nu luam cu mine nimic, niciun fel de praf, sticluțe sau lapte de care să mă tem să nu se înăcrească între timp. Îmi doream să continui cum am mai zis, mai ales că devenisem de nedespărțit de fetița mea, iar ea fiind atât de atașată îmi era și jale să întrerup alăptarea.

Cât ține de presiunea celor din jur, nu știu cum la alte mămici, dar eu nu prea simțeam presiunea altora. Știau unii doar că ea se hrănește cu piept si reacționau uimiți, dar nu prea încerca cineva să mă convingă să o înțarc. Mai mult reacționa soacra, dar și mămica mea. Pentru soacra mea era de ne înțeles cum poți alăpta, ea nu a hrănit pe nici unul din feciorii ei cu sân și era ceva firesc pentru dânsa că Siuzi, fiind deja mare, trebuie să fie înțărcată. Motiva prin faptul că ea mi-ar suge toate vitaminele și calciul din oase (râde) și că nu voia să rămână la bunici acasă nici un minut.

Mama mea deseori îmi spunea că ajunge, cât o voi mai hrăni cu sân, până când va primi pașaport? (râde) Plus că îi era milă de mine că nu mă odihneam bine noaptea, deoarece fetița dormea lângă sân și mânca des, chiar dacă uneori nu mai era niciun strop.

Comentarii aiurite direct în față nu am avut, poate erau, dar nu spuse mie în față. Însă eu niciodată nu am hrănit fetița în public, chiar dacă cerea, o hrăneam undeva unde să nu ne vadă prea multă lume.  

Soțul niciodată nu a spus nimic, chiar dimpotrivă, spunea că lasă să mănânce ca să aibă imunitate puternică. Arman, soțul, îmi spunea să nu acord atenție la ceea ce spun părinții noștri, să o alăptez până când va înceta ea să mai ceară sân. Dacă nu încetam să-i mai dau lăptic, la sigur ajungea cum a spus mama mea, până va primi pașaportul, mai ales că în Rusia se face la 14 ani. (râde)

Nu știu dacă e adevărat sau nu în ceea ce ține de spusele că alăptarea întărește imunitatea copilului, dar copiii mei parcă s-au născut ca să nu se îmbolnăvească niciodată sau m-au moștenit pe mine, căci eu foarte rar mă îmbolnăvesc.

Se mai spune că un copil alăptat mai mult timp este mai isteț, dar la acest capitol nu știu dacă e neapărat datorită faptului că a fost alăptată mai mult. În general fetița mea se apropie foarte ușor de oamenii care-i plac, deprinde ușor lucrurile noi, cum ar fi limba engleză. E destul o dată să i se spună și ea deja poate repeta ușor. Este activă, citește, scrie, desenează frumos și are imaginație foarte bogată. Noi nu avem nici o modalitate deosebită de a-i educa, ei știu doar ce se poate și ce nu este voie.

Garik a fost alăptat până la 1,3luni, deoarece am rămas însărcinată cu fetița. Dar dacă nu era să fiu însărcinată sunt sigură ca era să-i dau mai mult timp sân, sau poate nu, căci el fiind băiat la sigur presiunea celor din jur era să fie mai mare.

Sincer, nu am observat nicio diferență intre ei, nici la dezvoltare, nici la capitolul imunitate. Nu au fost bolnavi practic deloc, decât mă rog, mai tușeau uneori, le făceam un ceai cu romaniță și miere sau ceapă cu miere și le dădeam acel suc. Nu prea am avut nevoie de medicamente.

Totuși, chiar dacă mi-am alăptat fetița până peste 3 ani, eu consider că copilul trebuie alăptat cam până la 1,6 ani pentru imunitate. Însă aceasta este la discreția fiecărei mame și dacă ea vrea să-și hrănească copilașul mai mult timp desigur că poate să alăpteze cât dorește, fără să țină cont de părerile celor din jur.

 

Foto: arhiva personală

Adaugă comentariu