Cum îți ajuți copilul să învețe să vorbească
- 2018-10-11
- 10745
Părinții își pot ajuta copiii foarte mult ca să învețe să vorbească cât mai repede și corect. Dacă nu știi cum sau îți vine greu în această perioadă, îți pasăm câteva idei probate ca să faci față situației.
1. Renunțați la dulcegării și nu-i vorbiți ca unui bebeluș. Este indicat în această fază de educație a copilului să renunțați la tonalitățile obișnuite, mai ales dacă observați că el deja înțelege foarte bine ceea ce i se spune: îl ziceți să arate ceva și el arată ce ia-ți cerut sau îl rugați să aducă un obiect sau o jucărie și el le aduce. Nu-i mai vorbiți ca unui bebeluș din moment ce observați că face asocieri cu cuvintele pe care le rostiți.
2. Fiți cât mai expliciți atunci când îi vorbiți. Folosiți cuvinte și propoziții cât mai simple, ca să nu-l puneți în încurcătură; cu cât mai laconică și mai precis va fi adresarea, cu atât mai ușor va înțelege. Vorbiți cu copilul cât mai clar.
3. Faceți din tot ce vede o poveste. Dacă de exemplu vă arată o jucărie, o cere, voi îi puteți vorbi: „Mirela vrea ca mami să îi dea păpușa?”. E OK în această perioadă să vorbiți despre copil și despre voi la persoana a treia. Copiii mici încă nu înțeleg foarte bine pronumele, așa că în acest mod îi transmiteți mesajul mai ușor.
4. Răspundeți-i cu răbdare la fiecare întrebare. Posibil că, inițial, vă va fi mai greu să deslușiți ce anume spune piciul tău, nu veți fi întotdeauna siguri ce anume vrea să comunice, însă, ascultându-l cu atenție, veți învăța să-l înțelegeți. Și dacă pisica pentru el este „miau”, atunci trebuie de fiecare dată să îi repetați că aceasta e pisica, până observați că a însușit acest cuvânt. Numiți corect de fiecare dată orice obiect sau lucru, astfel copilul poate învăța mai ușor care este cuvântul și pronunția corectă.
Dar, cel mai e important că fiecare copilaș are capacitatea și ritmul său de învățare, așa că nu face să-l comparați cu alții. Chiar dacă vă pare că are un limbaj mai puțin dezvoltat, cel mai probabil vă faceți griji în zadar. Însă dacă nu aveți liniște din cauza grijilor, puteți consulta pediatrul care să verifice dacă micuțul nu are eventual probleme de auz ce nu-i permit să învețe a vorbi.
Informații: copilul.ro
Sursa foto de copertă: babyinfo.com.au