O zi din viaţa unei familii: Am sărbătorit Ziua Independenței altfel!

O zi din viaţa unei familii: Am sărbătorit Ziua Independenței altfel!

Moldovenii știu să sărbătorească Ziua Independenței oriunde s-ar afla. De asta ne-a convins și familia Buzdugan, care temporar, locuiește în Franța. Pentru cei care i-au uitat – ei sunt eroii campaniei din 2009, „Dăruiești și câștigi” de la Pro TV, susținuți cu donații și bani inclusiv de echipa „Odoraș”. Astăzi, în afară de tripleții Luca, Celine și Bianca, în familia Buzdugan crește al patrulea copil pe nume Maximus, care prin prezența sa a egalat frumos raportul de doi la doi.  

Astfel, viața acestor părinți este în continuare una plină de provocări, dar foarte interesantă. Mai mult chiar, Claudia cu Andrei visează la ziua când vor aduna destui bani și se vor putea întoarce în Moldova. Până atunci însă, ei își duc activ viața în orășelul Poitiers, acolo unde i-a luat prin surprindere cel de-al șaselea membru al familiei și unde tripleții au mers în clasa I, acolo unde Claudia a putut să își împlinească marele ei vis de a face cursuri la cele mai renumite patiserii franceze, iar Andrei să își rezolve anumite probleme de sănătate și să poate munci în continuare pentru binele familiei sale. De această dată, în cadrul proiectului nostru, vom relata cum decurge o zi din viața unei familii cu patru copii.

 

***

„În Franța ca și oriunde în altă parte, sâmbătă este zi de week-end. Pentru noi, această zi însă are semnificație aparte. Nu am putut să nu sărbătorim cei 25 de ani de Independență a Moldovei, ce-i drept altfel decât atunci când eram în Moldova.

Fotografie mai veche, din Chișinău

 

După ce i-am hrănit pe tripleți cu preferatele lor croissante franceze, pe care am grijă să le pregătesc de cu seară și o cană de lapte cu cacao, iar pe mezinul cu o porție de terci, ne-am reținut un pic în fața calculatorului pentru a vedea parada militară din Chișinău. Când ne aflam în Moldova, mergeam de fiecare dată în centrul capitalei. De data aceasta ne-am mulțumit doar cu a urmări de la mii de kilometric depărtare, și de a constata încă o dată cât de mare e dorul de Patrie. Am răscolit și prin poze și ne-am amintit cu drag cum copii noștri pozau de fiecare dată alături de drapel. 

 

Dar pentru că ziua de 27 august în Franța s-a promis a fi una caniculară, în câteva ore eram deja în parcul St'Cyr, nu înainte de a ne face plinul cu fructe și legume. Parcul despre care vă vorbesc este un fel de Valea Morilor în stil moldovenesc. De fapt, noi așa și îl numim între noi. E mereu curat, îngrijit și plin de familii cu copii. 

 

Ne-am scăldat, am făcut canoe, am luat prânzul, am jucat  popice geologic... Ne-am simțit bine, petrecând timpul în sânul familiei și al naturii. 

 

Am pornit spre casă când se lăsase seara.     

           

 

După o zi plină, copiii au adormit buștean.  Noi însă nu ne-am culcat. În timp ce soțul făcea ordine prin camere, eu m-am apucat de făcut croissante pentru a doua zi. De când am fost acceptată să trec un nou nivel de cursuri ale patiseriei franceze nu pot sta locului. Abia aștept data de 22 septembrie ca să pot reîncepe orele.  

Cam așa s-a petrecut ziua noastră de ieri. Dar voi dragi prieteni rămași acasă, cum ați sărbătorit?

 

Adaugă comentariu