Povestea unei mame: „Intuiția mi-a demonstrat că am făcut ceea ce trebuie”
- 2023-02-13
- 650
Conform Organizației Mondiale ale Sănătății, afecțiunile glandei tiroide sunt din ce în ce mai răspândite în rândul femeilor. Din cauza complicațiilor pe care acestea le provoacă, multe dintre acestea nu pot rămâne însărcinate, sau au mari șanse ca viitorii lor copii să se nască cu malformații. Aflăm în continuare povestea Valeriei Josan, mamă a trei copii și cea care din cauza afecțiunii pe care o are la glanda tiroidă, nu primea nici o șansă din partea medicilor să aibă vreodată copii și chiar i-a fost sugerat avortul.
„Când aveam 14 ani, din cauza faptului că mi s-a oprit menstruația pentru 8 luni, am ajuns pe mâna medicilor. Au urmat foarte multe analize, am investigat atunci toți hormonii, m-a examinat un medic ginecolog și inițial nu își dădea seama ce poate să fie. Deja după ce am primit rezultatele analizelor, medicul ginecolog mi-a spus că aici nu este treaba ei și că trebuie să ajung la un endocrinolog. Așa am descoperit că am Hipertiroidism”.
Hipertiroidismul este o afecțiune care apare atunci când glanda tiroidă produce în exces hormoni tiroidieni. În această situație, glanda tiroidă este hiperactivă, iar metabolismul are de suferit.
„Așa a început perioada în care am stat prin spitale mai mult, m-au investigat mai mulți medici, pentru că la mine analizele erau foarte rele, dar nu intram în categoria oamenilor care au și efecte grave din cauza acestora, cum ar fi memoria foarte scurtă, unii copii se opreau din dezvoltare, erau slabi în capacitățile mentale. Dar eu nu, eu corespundeam cu parametrii mei de vârstă și la școală învățam foarte bine iar medicii mereu se mirau de mine și spuneau că sunt un caz unic”.
Pe parcursul a doi ani de zile, Valeria făcea regulat analize pentru a monitoriza starea mai multor hormoni, ca să ajungă într-un final să îl monitorizeze doar pe unul singur care și avea cel mai mare impact.
„Peste câțiva ani, după ce m-am căsătorit am început deja să merg mai rar la medic, întrucât eu deja știam problema, eu luam tratament, îmi mențineam deja glanda mea care pe parcurs a început să se usuce”.
Au trecut anii și a rămas însărcinată, iar medicul a rămas șocat, întrucât el nu dădea șanse ca ea să aibă vreodată copii. „Tu ești una din foarte puținele paciente cu asemenea analize și care să aibă copil, ești o norocoasă”, cu această frază a ieșit Valeria din cabinetul medicului. Prima sarcină a decurs bine, copilul s-a născut perfect sănătos, deși avea șansă să se nască cu malformații din cauza deficitului pe care îl provoca în organismul mamei, Hipertiroidismul.
„După ce am născut primul copil, vizitele la medic s-au rărit, dar eu oricum țineam sub control glanda tiroidă. Când am rămas însărcinată cu al doilea copil, am mers la un control la endocrinolog. Aveam 11 săptămâni și el mi-a zis că nu are dreptul să îmi permită să îl nasc pe al doilea, deoarece erau foarte mari șansele să fie cu malformații sau bolnav mintal din cauza hipertiroidismului”.
„Tu trebuie să faci avort. La primul copil nu am zis nimic, dar acuma la al doilea, eu trebuie să îți spun că riscul este foarte mare. Îți dau timp să te gândești, nu mai mult de două zile.” Acestea au fost cuvintele pe care le-a spus medicul și care au creat o stare de neliniște și panică.
„Nu am reușit să merg acasă să mă gândesc, cât timp am stat la el în cabinet, cât el scria, m-am decis. Am spus cu multă încredere în mine că eu nu o să fac avort, chiar dacă riscuri sunt. Medicul inițial nu a acceptat, spunând că oricum să mă gândesc mai bine. Eu am rămas convinsă că nu fac avort, apoi medicul m-a pus să semnez niște acte, precum că el m-a anunțat despre riscuri și că decizia de a păstra copilul este a mea. Până când am născut, am mers în fiecare lună la el la control, să fiu sigură că totul decurge bine”.
Al doilea copil s-a dovedit a fi o fetiță care s-a născut absolut sănătoasă, iar în acele momente, Valeria și-a fost recunoscătoare în primul rând ei însăși, pentru că decizia de a nu face avort a fost cea mai bună pentru ea și pentru copilul ei.
„După ce am născut și m-am convins că este totul bine, am fost atât de fericită că mi-am ascultat propria intuiție și nu un verdict medical. Până la urmă, în viață nu este totul garantat și eu mă bucur că am fost acea excepție frumoasă”.
Fetița are astăzi 9 ani și nu suferă de nici un fel de malformație. Fratele ei mai mare, are 13 ani și este perfect sănătos. Iar între timp, a apărut și frățiorul lor mai mic care are astăzi un anișor plin cu sănătate. Toți cei 3 copii sunt perfect sănătoși și sunt astăzi bucuria familiei.
Legendă: Valeria și 2 din cei 3 copii ai săi Sursa: Arhiva persoanlă
Legendă: Copiii Valeriei Sursa: Arhiva personală