Legătura dintre autism la copii și sindromul ovarelor polichistice la mamă
- 2018-05-25
- 7047
Copiii născuți de femei care produc un exces de hormoni masculini au un risc considerabil mai mare de a dezvolta tulburări autiste, arată un studiu realizat de Institutul Karolinska din Stockholm. S-a constatat că femeile afectate de sindromul Stein-Leventhal sau ovare polichistice (SOPC), între 5 si 15% dintre femeile fertile, secretă o cantitate anormal de mare de hormoni androgini, inclusiv în perioada sarcinii.
Studiind dosarele medicale ale tuturor copiilor cu vârsta între 4 și 17 ani născuți în Suedia, cercetătorii au stabilit o legătura statistică între această patologie și tulburările din spectrul autismului. „Am descoperit că un diagnostic de SOPC la mamă crește cu 59% riscul acestor tulburări la copil”, a afirmat psihiatrul Kyriaki Kosidou, de la departamentul de științe ale sănătății publice la Institutul Karolinska.
„Riscul este și mai mare la mamele afectate simultan de SOPC și obezitate, o afecțiune comună în cazul excesului de producție de hormoni androgini”, a adăugat ea.
Cercetătorii au precizat însă că legătura dintre sindromul de Stein-Leventhal și autism nu este clară și că este nevoie de studii aprofundate. „Este prea devreme pentru a face recomandări specifice în termeni de îngrijiri pentru femeile afectate de SOPC, chiar dacă o sensibilizare a legăturii ar putea permite depistarea mai precoce a TSA la copiii cu risc”, a menționat Renee Gardner, co-autor al studiului.
Autismul este o tulburare de dezvoltare care se manifestă în special prin dificultăți de stabilire a interacțiunilor sociale și de comunicare. Apare în copilărie și persistă la vârstă adultă.
Foto simbol: dieteslabit.maryblog.ro