Câțiva moldoveni au contractat în Turcia boala gură-mână-picior. Mai expuși infecției sunt copiii

Câțiva moldoveni au contractat în Turcia boala gură-mână-picior. Mai expuși infecției sunt copiii

Cel puțin zece moldoveni care au fost recent la mare în Turcia s-ar fi adresat la medic cu simptome ale bolii gură-mână-picior, care este provocată de virusul Coxsackie. Potrivit unei agenţii de turism din ţara noastră, ei ar fi urmat tratamentul gratuit în Turcia. Oficialii de la Chişinău susţin că niciun moldovean nu s-a dresat cu acest virus la medicii din Moldova.

Postul de televiziune Prime anunță că cei zece moldoveni s-au simţit rău în timp ce se aflau în vacanţă pe litoralul turcesc. Ei s-au adresat la medicii locali şi ar fi urmat tratamentul din contul poliţei de asigurare.

"Un sfat al nostru este că cei care se întorc din Turcia să treacă un mic control obișnuit. Din informațiile pe care le avem de la partenerii noștri se face tot posibilul în hotele, în stațiuni, ca să dezinfecteze toate locurile prin care se poate transmite această infecție", a spus directorul agenţiei de turism, Ion Curmei.

Reprezentanţii Centrului Naţional de Sănătate Publică afirmă, însă, că până acum niciun moldovean nu s-a adresat la medicii noştri cu virusul Coxsackie.

"Nu se raportează separat infecția cauzată de virusul Coxsackie. Cazuri oficiale semnalate de autoritățile unei țări oarecare, în acest caz Turcia, nu au fost declarate în adresa autorităților de sănătate din Republica Moldova", a comentat directorul adjunct CNSP, Nicolae Furtună.

Simptomele virusului Coxsackie sunt erupţiile cutanate, febra, ameţeala sau durerile în gât, iar oamenii se pot infecta din nisipul de pe plajă sau de la o persoană bolnavă.

Potrivit unui comunicat al Ministerului turc al Sănătăţii, doar în luna iulie peste 400 de persoane s-au îmbolnăvit după ce au contactat virus Coxsackie. Pentru a preveni alte îmbolnăviri, autorităţile turceşti au dispus dezinfectarea plajelor din ţară. 

Pe rețelele de socializare o mămică a scris despre experiența sa cu această boală și îi îndeamnă pe părinți să nu-și ia copiii cu ei în Turcia.

 

Într-un articol de anul trecut am mai anunțat despre această boală și efectele ei. Puteți citi mai multe AICI.

 

Foto: sputnik.md; megalopolismx.com

Adaugă comentariu