Află totul despre cupa menstruală – una singură o poți folosi aproape 10 ani
- 2020-06-09
- 43243
Oricare femeie încearcă să găsească o soluție cât mai convenabilă pentru a se simți confortabil și în perioada menstruației. Din acest motiv, putem încerca să apelăm și la niște dispozitive mai speciale, menite să înlocuiască tampoanele clasice (externe sau interne). Printre acestea se află și cupele menstruale.
Cupa menstruală este un dispozitiv fabricat din silicon medical sau din elastomer termoplastic, care poate fi intodus în vagin pentru a colecta lichidul menstrual. Primele cupe menstruale au fost fabricate în SUA, încă din 1987. Utilizarea lor însă nu a ajuns la scară largă. De altfel, nici în prezent cupa menstruală nu este folosită prea des, iar cele ce apelează la ea au auzit de această posibilitate fie de pe internet, fie direct de la alte persoane care au apelat la un asemenea dispozitiv.
Argumente pro și contra în ceea ce privește utilizarea cupei menstruale
Dacă dorim să încercăm să folosim acest dispozitiv, trebuie să știm că el poate avea următoarele avantaje:
• Poate fi păstrat în interiorul corpului nostru până la 12 ore - în timp ce absorbantele trebuie schimbate mult mai des. Ea va fi numai bună în timpul nopții. Nu va fi necesar să porți un absorbant extern, de protecție, dacă apelezi la cupa menstruală!
• Cupa menstruală poate reține mult mai mult lichid față de absorbantele obișnuite. De pildă, s-a constatat că o astfel de cupă poate reține aproape 30 ml lichid, ceea ce este mai mult decât dublu față de tampoanele normale. Cu alte cuvinte, o puteți folosi liniștite și dacă aveți un flux menstrual abundent.
•Unele dintre modelele de cupă menstruală pot rămâne în vagin inclusiv în timpul actului sexual. O asemenea cupă menstruală nu va fi simțită de partener, nu te va incomoda nici pe tine, iar lichidul menstrual nu va ajunge la exterior.
• Te ține departe de mirosurile neplăcute. Întrucât sângele menstrual poate ajunge să emane un miros dezagreabil odată ce vine în contact cu aerul, când este colectat în cupa menstruală nu se va ajunge la o asemenea situație
• Este mai sigur decât un tampon intern. Specialiștii spun că o cupă menstruală este mai sigură decât un tampon intern și te va expune mai puțin riscului de a te confrunta cu tot felul de complicații periculoase, printre care și „sindromul de șoc toxic”.
Când stăm pe gânduri dacă ar fi cazul să alegem o cupă menstruală sau nu, este bine să luăm în calcul faptul că folosirea ei poate avea și dezavantaje precum:
• Poate crește riscul apariției iritațiilor. Un studiu efectuat în anul 2011 a arătat că femeile care au utilizat cupa menstruală s-au confruntat cu mai multe iritații în zona intimă, spre deosebire de cele ce au recurs la tampoanele obișnuite. Argumentele în acest sens au ținut cont și de faptul că o cupă menstruală ar trebui golită neapărat de 2-3 ori pe zi și nu ar trebui lăsată în interiorul vaginului mai mult de 11-12 ore.
• Poate fi dificil să găsești un model de cupă menstruală care să ți se potrivească perfect. Deși cupele menstruale au forme și dimensiuni diferite (ele sunt concepute în funcție de criterii precum: volumul fluxului sângelui menstrual, de vârstă, de faptul dacă ai născut sau nu natural etc.), nu este simplu să găsești una care să ți se potrivească perfect, cu atât mai mult cu cât ai cervixul mai coborât sau ai uter retrovers. Iar dacă nu găsești cupa potrivită, te vei confrunta cu disconfort și uneori pot apărea scurgeri nedorite.
• Îndepărtarea cupei menstruale poate fi jenantă și te poți murdări. Cu atât mai mult cu cât nu ești acasă în momentul în care ar trebui să golești cupa de lichidul menstrual, nu va fi prea plăcut să o scoți afară. Va trebui să găsești o poziție cât mai confortabilă, stând în șezut sau pe vine, iar în momentul în care o tragi din vagin să nu faci brusc această mișcare și să ai grijă să o ții de „picioruș”. Nu o strânge în mână, astfel încât lichidul să nu curgă. Golește-o apoi în toaletă sau într-o chiuvetă. Preferabil ar fi să ai la tine o sticlă cu apă, să torni mai întâi puțină apă în ea și apoi o vei goli.
• Poate interfera cu un dispozitiv intrauterin. Unii specialiști consideră că o cupă menstruală poate interfera cu un astfel de dispozitiv, deplasându-l din poziția corectă. De aceea se recomandă să discuți cu un medic dacă ești într-o astfel de situație.
Cum să procedezi pentru a utiliza cupa menstruală
Mai ales când vei introduce dispozitivul pentru prima dată este foarte important să te simți cât mai confortabil, să fii acasă. Acest lucru te va ajuta să-ți menții mai relaxați mușchii din zona pelviană și astfel să facilitezi introducerea cupei în vagin.
De asemenea, trebuie să te asiguri că ai mâinile perfect curate și că și cupa este dezinfectată. În acest scop, primul pas va fi să o sterilizezi, pentru a fi sigură că îndepărtezi din ea orice rezid. Nu este indicat să o speli cu săpun, întrucât acesta poate crește riscul de a face infecții cu candida sau alte iritații.
După aceea va trebui să respecți următoarele indicații:
- Vei încerca să îndoi cupa în mai multe feluri, până când vei găsi forma ce te va ajuta să o introduci mai ușor. De pildă, poți să pliezi cupa pe jumătate, poți să o modelezi în formă de „C" sau poți să apeși marginea cupei către interior.
- Găsește-ți o poziție cât mai confortabilă. De exemplu, poți să încerci să introduci dispozitivul în timp ce stai așezată pe toaletă. Sau poți să te așezi pe vine, în cabina de duș sau în cadă, stând cât mai relaxată. Poți să alegi oricare dintre aceste poziții: te vei rezema de un zid sau de cadă și vei sta pe vine, cu picioarele depărtate sau poți să te întinzi în cadă și să-ți îndepărtezi picioarele.
- Începe să inserezi cupa. Vei ține cupa cu una dintre mâini, iar cu cea liberă vei depărta labiile, vei găsi intrarea vaginului și vei împinge cupa menstruală în sus, orientând-o spre spate. Continuă să înpingi cupa pentru a o fixa în zona cervixului. Ai grijă ca ea să formeze un unghi cam de 45 de grade pentru a te asigura că se va așeza cât mai bine.
- Asigură-te că ai reușit să așezi cupa astfel încât aceasta să fie deschisă. Primul indiciu că s-a deschis cupa este că ar trebui să auzi un fel de „poc”. Dacă nu auzi zgomotul, continuă să împingi de la baza cupei. Va ajunge până la urma să se deschidă, fie în formă ovală, fie rotundă.
- Așteaptă mai multe ore până când o vei goli. În funcție de fluxul tău menstrual, cupa va fi golită după 8 ore sau după mai mult de 10 ore. Numai tu vei reuși să-ți dai seama cât de mult poate sta aceasta în corpul tău, fără a ajunge în situația de a te confrunta cu scurgeri neplăcute.
Cum ar trebui să întreții o cupă menstruală
Ca să te asiguri că acest dispozitiv este perfect sigur pentru sănătatea ta trebuie să știi că el trebuie să fie mereu curat și dezinfectat. În acest scop, ar trebui să respecți pașii de mai jos:
- Între menstruații, cupa ar trebui să fie curățată foarte bine. Ideal va fi să o fierbi în apă sau să o sterilizezi.
- Trebuie să cureți cupa cu un săpun delicat, asigurându-te că pe ea nu au rămas reziduuri. În caz contrar, poți să te confrunți cu o infecție fungică.
- Pentru curățarea marginilor cupei este recomandată o perie moale.
- În vederea unei curățări optime poți întoarce pe dos cupa menstruală.
- Întrucât o cupă are pe margini găuri ce ajută la eliberarea sigiliului, trebuie să ne asigurăm că și acestea sunt perfect curate. De aceea, ele trebuie desfundate cu un ac.
- Când trebuie să golim cupa într-un loc public, este indicat să avem la noi șervețele fără miros pentru curățarea rapidă a acesteia. În plus, trebuie să încercăm să avem și o altă cupă, de schimb.
- Dacă vei reuși să îngrijești așa cum trebuie cupa menstruală, ea poate fi utilizată timp de 5-10 ani.
Sursa: qbebe.ro