Autoîngrijirea după nașterea vaginală și 10 probleme comune ale proaspetelor mămici
- 2020-09-25
- 6610
În timpul sarcinii corpul tău s-a schimbat poate mult mai mult decât ai fi bănuit, iar această schimbare nu se încheie în momentul nașterii copilului. După nașterea vaginală, o bună autoîngrijire este o parte esențială a îngrijirii postnatale.
Iată la ce te poți aștepta:
Dureri la nivelul vaginului
Dacă ți s-a practicat epiziotomia sau ai avut vreo ruptură de perineu în timpul nașterii, rana ar putea să te doară câteva săptămâni – mai ales când mergi sau stai în șezut. Dacă incizia sau lacerația au fost mari, sensibilitatea poate dura chiar mai mult timp. Cusăturile care se folosesc se vor resorbi de la sine.
Poți ajuta vindecarea astfel:
- Aplică comprese reci pe zona afectată;
- Când urinezi, picură apa călduță la nivelul vulvei și clătește-te la final cu un jet de apă;
- În timpul scaunului, poți preveni durerea și forțarea dacă apeși ferm de-asupra cicatricei cu ajutorul unui tampon curat;
- Așează-te cu atenție, încordând mușchii fesieri pe măsură ce te lași în jos când te așezi. Stai pe o pernă sau colac, mai degrabă decât pe un scaun tare;
- Folosește medicația pe care ți-o recomandă medicul obstetrician. Cremele sau unguentele analgezice nu s-au dovedit utile;
- Ia în calcul și tratamentele alternative, cum ar fi lavanda. Dacă medicul își dă acordul, poți folosi câteva picături de ulei esențial de lavandă în apă din cadă sau le poți aplica direct pe cicatrice.
Pe măsură ce rana se vindecă, așteaptă-te ca disconfortul să diminueze progresiv. Totuși, dacă durerea se intensifică, apare febra sau cicatricea produce un lichid cu puroi ia legătura imediat cu medicul obstetrician, deoarece acestea pot fi semnele unei infecții.
Scurgerea vaginală – Lohia
Pentru aproximativ 4-6 săptămâni după naștere vei avea o scurgere vaginală care conține sânge și resturi de țesut din stratul intern al uterului. Așteaptă-te ca în primele zile lohia să conțină o cantitate importantă de sânge, ca urmare va fi roșie și va arăta ca o menstruație mai abundentă.
Scurgerea poate să fie intermitentă, în special când te așezi sau stai întinsă în pat sau poate să se elimine constant. Dacă totul merge bine, scurgerea va fi în cantitate din ce în ce mai mică și în cea de-a doua până în a patra zi, lohia va fi mai lichidă, iar culoarea se va schimba de la roz sau maroniu în galben sau alb. În aproximativ 10 zile de la naștere, va trebui să ai doar o cantitate mică de scurgere albă sau alb-gălbuie, în cea mai mare parte compusă din leucocite și celule de la nivelul uterului. În general, în 2-4 săptămâni scurgerea se va opri complet, deși uneori este posibil să mai dureze încă câteva săptămâni.
Pentru a reduce riscul infecției, nu folosi tampoane intravaginale.
Nu te speria dacă din când în când vei elimina cheaguri de sânge. În schimb, suna-ți medicul dacă:
- Scurgerea este atât de abundentă încât folosești mai mult de un tampon într-o oră, în timp ce stai întinsă în pat;
- Scurgerea are un miros urât;
- Elimini cheaguri de mărimi mari (asemănătoare cu o minge de golf);
- Ai febră (temperatura mai mare decât 38oC).
Contracțiile uterine
În primele zile după naștere poți simți contracții uterine, asemănătoare cu crampele musculare, care previn sângerarea excesivă deoarece comprimă vasele de sânge de la nivelul uterului. Din motive care nu se cunosc pe deplin, aceste contracții tind să devină din ce în ce mai puternice cu sarcinile succesive. În acest caz, medicul obstetrician îți poate recomanda un tratament analgezic.
Ia legătura imediat cu medicul tău dacă ai febră sau abdomenul este sensibil la atingere, deoarece acestea pot fi semnele și simptomele unei infecții uterine.
Probleme urinare
Tumefierea și lezarea țesuturilor din vecinătatea vezicii urinare sau a uretrei pot determina să urinezi cu dificultate. De asemenea, teama ca scurgerea de urină va determina durere sau o senzație de înțepături la nivelul zonei perineale sensibile poate să te facă să te abții de la a urina. Aceste probleme se vor rezolva de la sine în câteva zile. Te-ar putea ajuta să picuri apă călduță deasupra vulvei atunci când urinezi.
Ia legătura cu medicul obstetrician atunci când:
- Te doare când urinezi;
- Ai senzația că nu ți-ai golit complet vezica;
- Ai o senzație frecventă de urinare imperioasă.
Sarcina și nașterea au determinat întinderea forțată a țesuturilor de la baza vezicii urinare și au afectat musculatura care susține vezica urinară și uretra. În consecință, ai putea pierde urina atunci când strănuți, tușești sau râzi. Din fericire, această problemă se ameliorează frecvent în următoarele 3 luni de zile. Între timp continuă să faci exercitiile Kegel și poartă absorbante pentru a preveni o scurgere accidentală.
Exercițiile Kegel te pot ajuta să întărești mușchii planșeului pelvin care susțin uretra, vezica urinară, uterul și rectul. Începe prin a-ți goli vezica urinară. Imaginează-ți că încerci să oprești eliminarea de gaze sau jetul de urină. Senzația este aceea de „strânge și ridică”. Asigură-te că strângi și ridici fără să-ți contractezi abdomenul, strângi fesele sau îți ții respirația. Cu alte cuvinte, doar mușchii perineului trebuie să lucreze.
Dacă faci de puțin timp aceste exerciții, începe prin a menține fiecare contracție pentru câteva secunde înainte de relaxare și fă o pauză de câteva secunde după fiecare exercițiu. Pe măsură ce mușchii vor deveni mai puternici, vei lucra fiecare exercițiu Kegel timp de 10 secunde și apoi te vei relaxa 10 secunde. Dacă suferi de incontinența urinară, încearcă un astfel de exercițiu când strănuți, tușești sau ridici ceva. Vei vedea că te va ajuta.
Hemoroizii
Dacă observi că te doare în timp ce ai scaun și simți o umflătură în apropierea anusului, ai putea avea hemoroizi – vene dilatate la nivelul anusului și rectului.
Ce poți face:
- Fă băi în apă caldă sau aplică comprese reci pe zona afectată;
- Folosește creme speciale pentru hemoroizi;
- Mănâncă alimente bogate în fibre: cereale, pâine și paste integrale, legume (mazăre, morcovi și porumb), fructe (mere, portocale, căpșuni și prune). Bea apă multă.
- Încearcă să nu te forțezi atunci când ai senzația de scaun.
Constipația
Dacă eviți să ai scaun din cauza fricii ca perineul te va durea sau că poți agrava durerea datorată hemoroizilor sau plăgii după epiziotomie, încearcă să ai un scaun regulat și moale.
Ce poți face:
- Mănâncă alimente bogate în fibre și bea multă apă;
- Cere-i medicului să-ți recomande medicamente laxative sau suplimente de fibre.
Incontinența fecală
O altă problemă potențială pentru noile mame este inabilitatea de a-și controla scaunul – în special dacă au avut un travaliu neobișnuit de lung. În acest sens te pot ajuta exercitiile Kegel. Dacă problema persistă discută acest lucru cu medicul ginecolog.
Modificări la nivelul pielii
La nivelul abdomenului, coapselor, sânilor și feselor pot apare vergeturi, acolo unde pielea a fost întinsă în timpul sarcinii.
Căderea părului
În timpul sarcinii, nivelul crescut de hormoni a prevenit căderea părului. În consecință părul tău s-a întărit, a devenit mai gros și mai bogat. După naștere, procesul normal de înlocuire a firelor de păr se va relua. Astfel, părul se poate subția și va cădea în exces, urmând ca în aproximativ 6 luni să revină la normal. Pentru a ameliora căderea părului, mănâncă multe fructe și legume, piaptănă-l cu blândețe și folosește uscătorul potrivit pe rece. Tunde-l astfel încât să fie ușor de întreținut. Șamponează-l doar când este necesar și evită să-l încrețești sau să faci vreun tratament chimic puternic.
Te poți simți obosită
Dacă ai pierdut sânge în timpul travaliului sau al nașterii, te poți simți obosită. În plus, bebelușul probabil că nu te lasă să dormi în timpul nopții.
Ce poți face:
- Înțelege că este normal să te simți cu adevărat obosită. Va dura până când vei avea energia de dinaintea sarcinii;
- Dormi atunci când copilul doarme, chiar și în timpul zilei;
- Mănâncă alimente sănătoase: fructe, legume, cereale integrale, carne slabă. Limitează cantitatea de dulciuri și alimente grase;
- Cere-i ajutorul partenerului sau familiei. Spune-le exact ce dorești ca ei să facă.
Sursa: reginamaria.ro, foto simbol: wl-genial.cf