Ce cuprinde tratamentul sindromului de ovar polichistic?
- 2021-01-20
- 1933
Sindromul de ovar polichistic reprezintă o afectare a funcției ovarelor, caracterizată prin ovulații neregulate și un ciclu menstrual prelungit, niveluri ridicate de hormoni androgeni și rezistență la insulină, având ca expresie clinică tulburări ale ciclului menstrual, infertilitate, hirsutism, acnee și exces ponderal.
Tratamentul acestui sindrom vizează restabilirea ovulației, controlul hiperplaziei de endometru, îmbunătățirea profilului metabolic, diminuarea semnelor clinice de hiperandrogenism, dar și scăderea în greutate, pentru persoanele supraponderale sau obeze.
În cazul pacientelor supraponderale sau obeze, o scădere în greutate cu 5–10% poate ameliora semnificativ tabloul clinic și paraclinic și poate restaura funcția gonadică fără alte intervenții medicale. Se indică respectarea unei diete care să promoveze o alimentație sănătoasă și integrarea activității fizice în programul zilnic. Studiile arată că până la 60% din pacientele care își modifică stilul de viață și obțin o scădere semnificativă în greutate obțin sarcina fără alte intervenții medicale.
Tratamentul medical presupune controlul hiperestrogenismului relativ și supresia secreției de androgeni. Clasele de medicamente folosite sunt contraceptivele orale, progesteronul, medicația antiandrogenică și agenții de reducere a rezistenței la insulină – metforminul. O altă categorie de medicamente este cea folosită pentru inducerea ovulației la pacientele care doresc sarcina.
Contraceptivele orale realizează o supresie a axului gonadic și inhibă secreția de androgeni ovarieni, controlând astfel efectele clinice ale hiperandrogenismului. Alegerea unui preparat depinde de vârsta și profilul pacientei, componenta progestativă fiind variabilă ca afinitate pentru receptorul androgenic și efecte.
Contraindicațiile absolute ale utilizării contraceptivelor orale sunt sarcina, istoricul personal de trombembolism venos sau infarct miocardic, boala vasculară cerebrală sau coronariană, cancerul de sân, diabetul zaharat complicat, hipertensiunea arterială necontrolată, afecțiunile hepatice active, iminența unei intervenții chirurgicale cu imobilizare de durată, sângerările vaginale nediagnosticate, migrenele cu aură, icterul colestatic și femeile fumătoare cu vârsta peste 35 ani. Contraindicațiile relative sunt vârsta peste 35 de ani, obezitatea, fumatul, istoricul de afecțiuni hepatice, diabetul zaharat echilibrat, hipertensiunea arterială controlată.
În cazul în care pacienta dorește sarcină sau administrarea contraceptivelor este contraindicată, combaterea hiperestrogenismului relativ și a hiperplaziei endometriale se realizează prin administrarea de progesteron 10 zile pe lună, obținându-se astfel menstra lunar, fără ameliorarea celorlalte componente ale sindromului de ovar polichistic.
Metforminul se poate asocia oricărei scheme terapeutice, fiind eficient atât în scăderea producției de androgeni, cât și în reluarea funcției reproductive, prin scăderea rezistenței la insulină.
Eficiența terapeutică se apreciază prin reluarea funcției ovulatorii, scăderea nivelului plasmatic al androgenilor, ameliorarea semnelor de hiperandrogenism, obținerea sarcinii și ameliorarea profilului metabolic.
Sursa: digi24.ro