Medic despre vaccinul anti-Covid lansat în Rusia și China: Au scurtat anumite etape de siguranță a medicamentului și îl pun pe piață

Medic despre vaccinul anti-Covid lansat în Rusia și China: Au scurtat anumite etape de siguranță a medicamentului și îl pun pe piață

China anunţă brevetarea primului său vaccin anti-COVID, iar saudiţii vor deja să-l testeze. Vaccinul se află în faza 3 de testare, iar chinezii spun că el ar putea fi „produs în masă într-o perioadă scurtă de timp”. Anunțul vine la scurt timp după ce Moscova a produs deja 15.500 de doze din vaccinul Sputnik-V și va începe vaccinarea voluntară în masă peste o lună.

Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara (România), a declarat că cele două state „au scurtat anumite etape de siguranță a medicamentului”, iar dacă vaccinul se va dovedi ineficient, populația nu va beneficia de imunitatea dorită. 

„Aici este problema. Foarte probabil să existe aceste studii, dar nu au urmat toate etapele, au scurtat anumite etape de siguranță a medicamentului și îl pun pe piață. Foarte probabil că standardele europene să nu permită acest lucru. Noi ne-am bucura din orice parte a lumii să vină acest vaccin pentru că este în interesul populației de a se vaccina și de a diminua numărul mare de cazuri care este peste tot în lume”, spune Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase Spitalul "Victor Babeș" din Timișoara.

„Trebuie dovedită eficiența. S-ar putea să nu fie eficient și astfel persoanele să se vaccineze și să nu beneficieze de imunitate dorită. Considerând că ei sunt imunizați s-ar putea să nu mai respecte măsurile de protecție și să se îmbolnăvească. Pe de altă parte, multe medicamente au efecte adverse, iar acestea trebuie foarte bine studiate pentru a se face un bilanț foarte clar între beneficii și dezavantajele administrării ca nu cumva să ne trezim cu efecte adverse severe, cu o patologie care apoi este foarte greu de ținut sub control. În momentul în care se dovedește că vaccinul este și eficient și nu dă reacții adverse majore poate fi pus pe piață.

Din câte știu eu și SUA se grăbesc să facă un vaccin. Cred că aici e mai mult bătălia între firmele mari de medicamente, care să fie prima pe piață cu aceste terapii pe care toată lumea le așteaptă", a declarat medicul Musta.

Sursa: digi24.ro, foto simbol: img.pravda.com

Adaugă comentariu