Sfaturile medicului: cele mai bune măsuri într-o răceală sau gripă

Sfaturile medicului: cele mai bune măsuri într-o răceală sau gripă

Vasi Rădulescu, fondatorul proiectului #leapșadesănătate, ales „Cel mai bun medic comunicator” la premiile COPAC 2018, spune care sunt cele mai bune măsuri într-o răceală sau gripă.

1. Vaccinarea anuală este recomandată pentru a preveni gripa, mai ales în rândul oamenilor cu vârste mici sau înaintate și a celor cu patologii asociate (boli de inimă și plămâni îndeosebi). Este indicat ca persoanele sănătoase să se vaccineze și ele, ideal în luna noiembrie a fiecărui an.

2. Dacă aveți hipertensiune arterială, mare grijă la antiinflamatoarele nonsteroidiene (ibuprofen, diclofenac, coxibi, naproxen) și la decongestionantele nazale, pentru că acestea cresc tensiunea!

3. Mâncați bine, incluzând multe fructe și legume. Alimentele naturale bogate în vitamine ajută la recuperarea rapidă.

4. Hidratarea poate fi punctul cel mai important în răceală/gripă. Consumați ceaiuri și apă, evitând zahărul pe cât posibil. Supele hidratează bine. Supa de găină își explică efectele benefice tocmai prin prisma hidratării.

5. Persoanele care au tratamente cronice își vor continua tratamentul, fiind prudente la pastilele speciale adăugate pentru răceală/gripă. Oprirea medicației pentru inimă, spre exemplu, poate avea consecințe dramatice.

6. Antibioticele nu se vor utiliza, pentru că nu au niciun efect pe virusurile răspunzătoare de răceală/gripă.

7. Se pot folosi paracetamolul, ibuprofenul sau algocalminul pentru controlul febrei. Nu combinați aceste substanțe după propria inițiativă. La copiii mici, nu dați paracetamol și ibuprofen împreună, ci schimbați de pe unul pe altul dacă un agent nu are efectul așteptat.

8. Tusea este un mecanism de apărare al organismului. Cilii mucoasei respiratorii antrenează mucozitățile și substanțele străine, iar tusea grăbește eliminarea lor. La nevoie, puteți folosi pastile sau siropuri antitusive, fără exces.

9. Atenție mare la combinarea preparatelor. Dacă veți lua paracetamol clasic de 500mg sub formă de comprimate, nu uitați că paracetamol este și-n prafurile care se dizolvă în apă. În niciun caz să nu depășiți 3-4 grame pe zi, iar asta timp de câteva zile. Puteți lua câte 500mg de paracetamol la 4-6 ore.

10. Preparatele homeopate nu au niciun studiu de eficiență și nu recomandăm folosirea lor.

11. Există teste rapide pentru depistarea virusurilor gripale și se recomandă folosirea lor, mai ales la copii.

12. La copii, vârstnici și persoanele cu afecțiuni cunoscute, gripa se va trata cu maximă seriozitate. Poate fi salutară prezentarea la medic.

13. Febra înaltă, frisoanele, fatigabilitatea (slăbiciunea) marcată, durerile musculare intense pledează pentru gripă. Atenție la categoriile de risc. În rest, măsurile amintite (antitermic, alimentele bogate în vitamine, hidratarea), la care adăugăm repausul și izolarea de ceilalți pe cât posibil sunt măsuri suficiente pentru un tratament corect.

14. Puteți folosi un umidificator sau un spray salin pentru mucoasa nazală. Puteți face gargare cu substanțe saline.

15. Evitarea persoanelor răcite este importantă (nu reprezintă măsură perfectă, pentru că unele persoane pot fi sănătoase, dar purtătoare de virusuri). Spălatul pe mâini joacă și el un rol important în limitarea transmiterii virusurilor.

 

Sursa: leapsadesanatate.ro

Foto simbol: aif.ru

Adaugă comentariu