Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Sforăitul – sursă de glume sau probleme serioase de sănătate?

Sforăitul – sursă de glume sau probleme serioase de sănătate?

Probabil că nici nu ați auzit despre Sindromul de apnee în somn. Dar mai mult ca sigur că aveți măcar o rudă care sforăie în timpul somnului. Fie că este partenerul de viață, fie că e o rudă mai îndepărtată despre care povestește soțul sau soția, dar sforăitul se manifestă la majoritatea adulților.  Și acesta nu doar că reprezintă un motiv de glume, iar deseori și de supărări, între soți, ci e chiar o problemă gravă de sănătate. Sindromul de apnee în somn neapărat trebuie diagnosticat și tratat. În consecință, sforăitul însoțit de oprirea respirației împiedică oxigenarea întregului organism, ceea ce duce la afecțiuni grave.

Polisomnografia (PSG) este metoda principală de diagnostic în patologia somnului (sindromul de apnee în somn, sindromul picioarelor neliniștite, narcolepsie, hipersomnie, unele forme de insomnie, parasomnii). Scaderea concentrației de oxigen în sângele arterial afectează întreg organismul, dar în special organele vitale : creierul și inima. Sindromul de apnee în somn (SAS) crește riscul de boli cardiovasculare. Dacă pacientul cu sindrom de apnee în somn are hipertensiune arterială, tulburări de ritm cardiac, angină pectorală, insuficiență cardiacă sau boli pulmonare severe, consecințele pot fi dezastruoase.

Cum se tratează sindromul de apnee în somn (SAS):

Măsuri generale :

- scăderea greutății corporale

- evitarea consumului de alcool după ora 18

- evitarea consumului de somnifere

- renunțarea la fumat

Tratamentul standard utilizat în cazul sindromului de apnee în somn (SAS) este CPAP (continuous positive airway pressure). Aparatul CPAP furnizează faringelui aer sub presiune cu ajutorul unei măști bucale sau faciale.

Există mai multe tipuri de aparate:

CPAP - furnizează o presiune constantă stabilită de medic în laborator pe durata somnului

AutoCPAP - furnizează o presiune variabilă în funcție de evenimentele detectate, de poziția corpului și de stadiile somnului

BIPAP - furnizează două nivele de presiune, o presiune mai mare la inspirație și o presiune mai mică la expirație

Eficiența tratamentului este de 100% pe toata durata utilizării. Tratamentul adecvat fiecărui pacient este stabilit de medic.

Alternative terapeutice:

- proteza de avansare mandibulară

- terapia laser a valului palatin

Beneficiile tratamentului Sindromului de apnee în somn (SAS):

- îmbunătățește calitatea somnului și a vieții

- scade riscul de boli cardiovasculare (hipertensiune arterială, infarct miocardic, cardiopatie ischemică, tulburările ritmului cardiac, accident vascular cerebral etc.)

- scade riscul de accidente rutiere prin scăderea somnolenței diurne excesive

- scade riscul de accidente de muncă și casnice

- crește eficiența muncii

Care sunt pacienții ce ar trebui să efectueze polisomnografia (PSG)?

- Pacientul tipic - bărbat de vârstă medie, obez, sforăitor, somnolent.

- Atenție!!! 30% din pacienții cu Sindrom de apnee în somn (SAS) nu sunt obezi. Nici femeile nu sunt cruțate. După menopauză riscul femeilor de a face Sindrom de apnee în somn (SAS) este egal cu cel al bărbaților.

- Obezi, sforăitori și somnolenți cu boli cardiovasculare și respiratorii.

- Personalul care răspunde de siguranța transporturilor rutier, aerian etc.

- Persoanele care au suferit un accident rutier.

Share:

Articole recomandate