Știi ce se întâmplă în corpul tău când te uiți la filme de groază?
- 2024-02-06
- 1302
Plăcerea de a urmări filme de groaza are explicații. Se pare că există un raționament științific în spatele motivului pentru care ne plac atât de mult filmele de înfricoșare. Indiferent dacă ești în fața sau în centrul acțiunii filmele pot servi de fapt, unor scopuri fiziologice și emoționale.
A urmări filme înfricoșare îți poate afecta corpul, creierul și chiar hormonii.
„Există două părți ale creierului care sunt implicate în reacția noastră la emoții precum frica”, explică Matthew Price, cercetător la Departamentul de Psihiatrie și Științe Comportamentale din UT Health McGovern Medical School din Houston, care măsoară răspunsurile fiziologice umane la stimuli care induc frica.
„Cortexul prefrontal, care este responsabil pentru funcțiile cognitive de ordin înalt, și sistemul limbic, unde se află amigdala, partea care se aprinde într-un RMN în care întâlnești ceva înfricoșător sunt doua sisteme vorbesc unul cu celălalt pentru a indica cât de speriat ar trebui să fii cu adevărat și te ajută să faci diferența între pericolul real și cel perceput.”
Răspunsul „luptă sau fugi”
Este acea reacție în care „te ții de scaun” sau în care tresari puternic. „Dacă percepe un pericol grav, hipotalamusul tău se va implica, iar el este responsabil pentru temperatura corpului și ritmul cardiac. Vei începe să ai o respirație superficială. Toate acestea sunt răspunsuri bruște și automate, chiar dacă nu ești în pericol de moarte, veți avea reacții de acest fel la un film înfricoșător”, spune Price.
Te face să te deconectezi
Nu este un exercițiu de meditație să privești filme de groază, dar au ca efect să te deconecteze de la alte gânduri. Această activitate poate fi de fapt liniștitoare pentru mintea ta atât în timpul vizionării cât și după, spune dr. Greg J. Siegle, profesor asociat de psihiatrie la Universitatea din Pittsburgh, care a urmărit răspunsurile fiziologice ale oamenilor care vizionează o casă bântuită.
„Cercetarea noastră cu casele bântuite arată că oamenii filmele înfricoșătoare nr scot din capul nostru, unde suntem complet prezent și angajați, și, în multe privințe, nu este atât de diferit ce se întâmplă, comparative cu unele stări meditative pe care le-am studiat.”
Crește nivelul de cortizol
Și asta nu este neapărat un lucru rău, spune dr. Siegle. „Stresul cronic, în care eliberezi cortizol toată ziua, nu, acesta este cel care face rău”, spune el. Dar, în doze mici, să fii speriat și într-o stare de excitare generală îți permite să accesezi o mare parte din procesarea emoțională, pe care altfel nu ai face-o, și poate să-ți dea o adrenalină, necesară, spune el. „Există un motiv pentru care oamenii își iau întâlniri la un film înfricoșător”, râde el.
Facilitează accesul la emoții „interzise”
„Aristotel a fost primul care a descris catarsisul în tragedia greacă, a cărui idee principală este permite experimentarea unor emoții dificile sau inacceptabile, de pildă frica și mila sunt emoții puternic reglementate în societate și nu avem permisiunea să le exprimăm în prea multe feluri”, spune Price. „Și cred că vizionarea unor filme înfricoșătoare ne permite să exprimăm acele emoții, să le acceptăm și să le transformăm, dar trebuie să existe o modalitate constructivă de a face asta. Acum nu susțin filmele înfricoșătoare ca orice fel de terapie în sine, desigur, spun doar uitați-vă la Shakespeare, majoritatea poveștilor sale au implicat o serie de evenimente terifiante. Astfel de povești nu sunt noi și nu cred că provoacă daune psihologice.” el spune.
Potrivit dr. Siegle: „În societatea noastră, avem tendința de a ne gândi la durere și la emoții speriate și negative și la lucruri de evitat. Cred că, în virtutea popularității filmelor de înfricoșare, putem spune că nu sunt ceva de evitat” esti interesant.
Distragerea atenției este unul dintre cele mai bune mecanisme de adaptare pe care le avem, iar filmele înfricoșătoare sunt foarte captivante și s-ar putea să te scoată din propria minte pentru un timp și poate că este un lucru bun.”
Ajută la canalizarea energiei
Dr. Siegle spune: „În studiul nostru despre casa bântuită, 90% dintre participanții noștri au iubit experiența și pot fi diferite motive, dar cred că este util să decizi ce vrei: este pentru a-ți crește excitația generală pentru că te-ai simțit deprimat? Este să te apropii de partenera ta? Încerci să accesezi niște emoții mai profunde?”.
Calmarea anxietății
Ai putea crede că cei care au tulburări de anxietate și fobie socială ar fi sfătuiți să nu vizioneze prea multe filme înfricoșătoare, dar opusul poate fi varianta corectă, spune dr. Siegle. „Am descoperit că filmele înfricoșătoare îi pot ajuta pe oameni să-și recapete încrederea pentru că trăiesc acele sentimente de frică în timp ce știu că se află într-un mediu sigur în propriile lor condiții, de aceea lasă aceste sentimente să funcționeze.”
Sursa: clicksanatate.ro