Ce conţin seminţele de floarea-soarelui. Motive să le consumi mai des
- 2024-11-04
- 269
Seminţele de floarea-soarelui sunt bogate în proteine şi grăsimi sănătoase, precum şi în antioxidanţi, care reduc riscul de a dezvolta unele boli.
Seminţele de floarea-soarelui au o compoziţie nutriţională bogată: vitaminele B1 şi B6, vitamina E, fier, cupru, seleniu, magneziu, mangan, zinc, potasiu. Un sfert de cană de seminţe de floarea-soarelui prăjite, fără sare, conţin: 207 calorii, 5,8 g proteine, 19 g de grăsimi, 7 g de carbohidraţi şi 3,9 g de fibre.
Unele cercerări asociază consumul de seminţe de floarea-soarelui cu unele beneficii pentru sănătate, precum scăderea probabilităţii de a face hipertensiune arterială sau boli de inimă. De asemenea, seminţele conțin nutrienți care pot susține sistemul imunitar și cresc nivelul de energie.
Antiinflamator natural
Graţie vitaminei E, flavonoizilor şi a unor compuşilor vegetali, consumul de seminţe de floarea-soarelui poate avea efect antiinflamator. Un studiu a arătat că persoanele care consumă seminţe de floarea-soarelui de 5 sau mai multe ori pe săptămână au un nivel mai scăzut al inflamaţiei în organism, iar acest lucru reduce şi riscul de a dezvolta boli cronice.
Benefice pentru sănătatea inimii
Semințele de floarea-soarelui sunt bogate în grăsimi sănătoase, inclusiv cele de tip polinesaturate și mononesaturate. O porție de trei sferturi de ceașcă de semințe de floarea-soarelui conține 14 g de astfel de grăsimi. Cercetările au arătat că includerea acestor grăsimi cât mai des în dietă este asociată cu rate mai scăzute de boli cardiovasculare, colesterol ridicat și hipertensiune.
Susţin imunitatea şi cresc energia
Avem nevoie de un sistem imunitar puternic nu numai iarna, ci în orice moment. Iar seminţele de floarea-soarelui, prin conţinutul de zinc şi seleniu, sunt aliaţi naturali în menţinerea unei imunităţi adecvate.
De asemenea, seleniul, precum şi vitamina B1 din aceste seminţe te ajută să te menţii energizat. Seleniul poate crește fluxul de sânge, furnizând mai mult oxigen organismului.
Cum să le consumi
Este indicat să nu consumi mai mult de 15 g de seminţe de floarea-soarelui pe zi. Cel mai simplu este să le mănânci ca atare. Totodată, le poţi adăuga descojite în salate de legume sau de fructe, în iaurturi sau sucurile preparate la blender. De asemenea, le poţi presăra peste o felie de pâine cu avocado pisat sau le poţi adăuga în aluatul pentru pâine.
Bine de ştiut
Dacă ai hipertensiune, este bine să eviţi seminţele de floarea-soarelui sărate. Există în comerţ şi variante fără sare. Reţine şi că sunt sursă de calorii, iar dacă vrei să slăbeşti, ţine cont de acest lucru.