Antibioticele date în copilărie au un impact negativ asupra sănătății la vârsta adultă
- 2022-09-19
- 529
Antibioticele administrate în copilărie pot avea un impact negativ asupra sănătății sisitemului gastric al adulților, spune un studiu publicat pe 9 septembrie în revista The Journal of Physiology. Antibioticele au fost dintotdeauna considerate arme cu două tăișuri: sunt esențiale în anumite afecțiuni, însă luate fără recomandarea unui medic pot face mai mult rău decât bine, scrie csid.ro
Bebelușilor prematuri și cu greutate mică la naștere li se administrează în mod obișnuit antibiotice pentru a preveni, nu doar pentru a trata, infecțiile, pe care au un risc mare de a le dezvolta. Sunt și mulți alți bebeluși care au primit în mod repetat antibiotic pentru diverse afecțiuni. Un nou studiu, publicat în The Journal of Physiology, a descoperit că expunerea timpurie la antibiotice la șoarecii nou-născuți are efecte de lungă durată asupra microbiotei, a sistemului nervos enteric și a funcției intestinale. Acest lucru ar putea însemna că bebelușii cărora li se administrează antibiotice pot avea probleme gastrointestinale la maturitate.
Studiul a studiat impactul pe care îl au antibioticele la șoareci.
Această descoperire a echipei de cercetare de la Departamentul de Anatomie și Fiziologie de la Universitatea din Melbourne este prima care arată că antibioticele administrate șoarecilor nou-născuți au aceste efecte de lungă durată care au ca rezultat tulburarea funcției gastrointestinale, inclusiv viteza de motilitate prin intestin. și simptome asemănătoare diareei la vârsta adultă.
Echipa de cercetare a dat șoarecilor o doză orală de vancomicină în fiecare zi, în primele zece zile din viață. Apoi au fost crescuți în mod normal până când au devenit adulți tineri, iar țesutul lor intestinal a fost analizat din punct de vedere al structurii, funcției, microbiotei și sistemului nervos. Anchetatorii au descoperit că schimbările depind și de sexul șoarecilor. Femelele au avut un tranzit intestinal întreg, iar masculii au avut o greutate fecală mai mică decât grupul de control. Atât masculii, cât și femelele au avut un conținut mai mare de apă fecală, ceea ce este un simptom asemănător diareei.
Șoarecii au multe asemănări cu oamenii, dar se nasc cu intestine mai imature decât oamenii și au o creștere accelerată datorită duratei de viață mai scurte. Microbiota lor intestinală și sistemele nervoase sunt mai puțin complexe decât cele ale oamenilor, astfel încât descoperirile nu pot fi încă asociate direct cu copiii și sugarii.
Studiul despre antibiotice va continua
Cercetătorii vor face studii suplimentare despre mecanismele antibioticelor pe intestin și cauzele acțiunilor specifice sexului și dacă utilizarea antibioticelor timpurii are efecte asupra metabolismului și a funcției creierului. Fiziologul principal, dr. Jaime Foong, a declarat: „Suntem foarte încântați de rezultatele studiului nostru, care arată că antibioticele administrate după naștere ar putea avea efecte prelungite asupra sistemului nervos enteric. Acest lucru oferă dovezi suplimentare ale importanței microbiotei asupra sănătății intestinale și ar putea introduce noi ținte pentru a avansa tratamentul cu antibiotice la copiii foarte mici.”
Sursa foto: ms.gov.md