Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Câte calorii are un ou, în funcție de cum este gătit?

Câte calorii are un ou, în funcție de cum este gătit?

Te întrebi câte calorii are un ou și dacă este indicat la dietă? Află că un ou are aproximativ 70 de calorii, aproape cu jumătate mai puțin decât o felie de pâine. Dar acest număr poate varia, în funcție de mărimea oului și de modul în care alegi să îl gătești.

Cele mai bune variante la cura de slăbire sunt oul fiert, poșat și cel la cuptor.

Da, poți găti oul și la cuptor! Sparge un ou într-o rondelă de ardei gras pusă într-o tavă acoperită cu hârtie pergament și lasă la cuptor preț de 15-20 de minute sau până când se încheagă bine albușul.

Câte calorii are un ou fiert versus un ou ochi prăjit în ulei

Un ou fiert are un număr diferit de calorii, în funcție de cât de mare este oul, astfel:

  • Un ou mic de 28 de grame de 54 de calorii
  • Un ou mediu de 44 de grame are 63 de calorii
  • Un ou mare de 50 de grame are 72 de calorii
  • Un nou foarte mare de 56 de grame are 80 de calorii

 

În 100 de grame de ou, deci două ouă, avem aproximativ 150 de calorii. Asta dacă alegem să le fierbem sau să le gătim la cuptor. Însă prăjirea adaugă niște calorii, prin adaosul de grăsime, fie că vorbim despre unt sau ulei.

De exemplu, dacă prăjim un ou în 2 linguri de ulei, cam o treime din caloriile provenite din grăsime ajung și în organism. Asta înseamnă aproximativ 50 de calorii, deci în total ajungem la un total de 120 de calorii.

Dacă tot uleiul în care am prăjit oul ajunge în stomac, atunci adăugăm peste caloriile din ou încă vreo 250 de calorii din grăsime. Dar practic noi nu mâncăm tot acest ulei, deci depinde ce ajunge efectiv în stomac”, spune Șerban Damian, doctor specializat în nutriție sportivă la Centrul Superfit. 

Câte calorii are omleta din două ouă?

Din nou, răspunsul nu este unul standard, pentru că mulți dintre noi alegem să adăugăm în omletă diverse ingrediente care „ajută” la creșterea numărului caloriilor.

În cazul unei omlete simple din 2 ouă, fără să folosești ulei (da, se poate, dacă folosești o tigaie antiaderentă), numărul caloriilor variază în funcție de mărimea ouălor. Dacă vorbim despre 2 ouă mari, de 50 de grame fiecare, asta înseamnă un total de 144 de calorii.

În schimb, dacă vorbim despre o omletă „îmbunătățită” cu 20 de grame de brânză cheddar rasă, se ajunge la un total de aproximativ 230 de calorii.

Iar dacă adăugăm pe lângă brânză și câteva bucățele de bacon, numărul caloriilor trece lejer de 300.

În schimb, omleta cu legume (ciuperci, roșii, ceapă) abia dacă ajunge, orientativ, la 200 de calorii.

Câte calorii are gălbenușul și câte albușul?

Pentru că tot mai multe persoane aleg să dea deoparte gălbenușul pe motiv că ar crește colesterolul – lucru complet fals, ouăle cresc de fapt colesterolul „bun” HDL din sânge, nu pe cel „rău” LDL –, elucidăm acum și misterul caloriilor din gălbenuș versus albuș. Pentru că, da, numărul caloriilor diferă.

Gălbenușul unui ou mare are 55 de calorii, pe când albușul, 16-17. Deci dacă vreți să vă numărați caloriile când sunteți la slăbit, poate fi o idee bună să faceți omleta doar din albușuri.

Dar nu vă recomandăm să faceți asta, pentru că pierdeți o sursă prețioasă de vitamina B12 și seleniu, substanțe nutritive care se găsesc în gălbenuș.

Mai bine scoateți o gustare nesănătoasă din peisaj, decât să dați deoparte un aliment atât de sănătos, adică oul în întregul său.

Ce beneficii are consumul de ouă

Oul furnizează toți aminoacizii esențiali de care are nevoie organismul. Este o sursă excelentă de proteine de calitate, minerale (fier, seleniu, fosfor, calciu, zinc), vitamine (A, B2, B6, B9, B12, D, E, K) și grăsimi sănătoase (acizi grași Omega 3).

Oul conține cea mai bună proteină pe care o poți găsi în natură, respectiv albumina. Toate celelalte tipuri de proteine se raportează la aceasta, în primul rând pentru că are o valoare biologică ridicată (se asimilează ușor) și, în al doilea rând, conține toți aminoacizii de care corpul nostru are nevoie, în cantitățile perfecte. Ouăle sunt foarte importante în alimentația unui sportiv, dar nu trebuie să lipsească nici din meniul persoanelor active.

În schimb, ouăle nu conțin glucide și nici fibre, motiv pentru care este indicat să le consumăm alături de legume. O jumătate de ardei gras, o roșie, două ridichi, un castravete, ceapă verde, orice vă place!

În plus, oul are un indice glicemic foarte scăzut, deci este recomandat fără probleme și pacienților cu diabet.

Astfel, nu e de mirare de ce toți nutriționiștii recomandă la unison consumul de ouă la dietă, dar și ca parte a unui stil de viață sănătos. Ouăle sunt hrănitoare, sățioase și accesibile, putând fi gătite în fel și chip – dar cu atenție la adaosurile nesănătoase!

Sursa foto: Doctorul Zilei

Share:

Articole recomandate