Cum putem folosi păpădia în bucătărie – 10 utilizări nebănuite
- 2021-04-28
- 3562
Odată cu venirea căldurii, păpădiile au invadat parcurile, pășunile și orice petec de pământ. Proprietățile terapeutice ale păpădiei fac din aceasta o plantă extrem de prețioasă.
Beneficiile păpădiei sunt nenumărate, începând de la tratarea bolilor de ficat, rezolvarea problemelor urinare, reducerea inflamației și până la prevenirea cancerului ori sporirea densității osoase.
Fiecare parte a păpădiei este comestibilă și chiar benefică, începând de la rădăcină și până la floare. Bogată în vitaminele A, B, C și D, dar și în minerale precum fierul, potasiul sau zincul, păpădia este extrem de hrănitoare.
Frunzele de păpădie conțin mai mult betacaroten decât morcovul, tulpina oferă o cantitate impresionantă de vitamina K, iar toate părțile din păpădie sunt bogate în conținutul de antioxidanți.
Acum, că am stabilit cât de benefică este păpădia, iată și cum o poți folosi în bucătărie, dar și în gospodărie:
1. Păpădie sotată cu usturoi – în zilele de post și nu numai, poți pregăti frunzele de păpădie în ulei vegetal, cu puțin usturoi pisat pentru aromă. Pentru a înlătura gustul amărui specific păpădiei, opărește frunzele 20-30 de secunde, înainte de a le trage la tigaie.
2. Ingredient în diverse preparate – păpădia poate fi folosită pe post de ingredient în salate, în risotto-uri, în sosuri, dar și pe pizza. De asemenea, poți pregăti sandviciuri în care să pui frunze de păpădie. Și smoothie-urile pot fi îmbunătățite cu câteva frunze proaspete de păpădie.
3. Oțet aromatizat – prepară un oțet cu flori de păpădie, extrem de sănătos, pe care îl poți folosi pe post de dressing pentru salate. Spală bine florile de păpădie proaspăt culese, apoi pune-le într-o sticlă și acoperă-le cu oțet de mere. După 4 săptămâni, strecoară oțetul și folosește-l. Acesta este valabil 12 luni, însă asigură-te că îl depozitezi într-un loc răcoros și întunecat.
4. Ceai cald sau rece – prepară un ceai din frunze/ flori de păpădie și servește-l cald sau rece, cu cuburi de gheață. Dacă simți nevoia, îndulcește ceaiul cu îndulcitor pe bază de stevia, cu sucraloză sau cu sirop de arțar.
5. Înlocuitor pentru cafea – spală rădăcina păpădiei, las-o la uscat și apoi macin-o cu ajutorul unei râșnițe sau a unui blender. Folosește-o pe post de înlocuitor sănătos pentru cafeaua de dimineață – atât aroma, cât și beneficiile sunt similare cu cele ale cafelei.
6. Ulei hidratant și calmant – păpădia are capacitatea de a ameliora tensiunile și durerile musculare. Usucă florile de păpădie la soare sau în cuptor, apoi pune-le în blender, alături de ulei de cocos și câteva picături de ulei esențial de scorțișoară. Pune uleiul hidratant obținut într-un recipient și folosește-l pentru a-ți masa zonele dureroase.
7. Tratament pentru negi – seva albă lipicioasă a tulpinii de păpădie este eficientă în tratarea negilor. Aplică, de mai multe ori pe zi, seva respectivă pe toată suprafața negului și vei observa că se va estompa, treptat.
8. Tonic pentru față - păpădia poate avea efecte uimitoare asupra tenului tău, așa că o poți folosi pe post de loțiune tonică. Fierbe frunzele și tulpinile de păpădie în apă, las-o la răcit, strecoar-o bine și depoziteaz-o la frigider, într-un recipient care se închide ermetic. Folosește apoi această apă pentru a-ți curăța pielea, cu ajutorul unei dischete demachiante.
9. Laxativ natural - rădăcina de păpădie poate fi folosită și pe post de laxativ natural, mai ales dacă este consumată sub formă de infuzie. Așadar, dacă suferi de constipație, încearcă un asemenea remediu înainte de a folosi medicamente.
10. Îngrășământ natural – rădăcinile de păpădie sunt extrem de hrănitoare și benefice pentru sol. Fierbe rădăcinile de păpădie apoi folosește ceaiul obținut pentru a uda rădăcinile florilor din grădină.
Așadar, având în vedere toate beneficiile și întrebuințările păpădiei, ar fi păcat să nu profităm de ele. Culege păpădii, spală-le bine și folosește-le după placul inimii. Perioada în care poți culege păpădii este destul de extinsă, adică de la începutul primăverii, până toamna. Păpădiile pe care le vei folosi pentru consum ar trebui să fie culese din zone sigure, ideal chiar din propria curte, astfel încât să știi sigur că nu au fost stropite cu substanțe toxice, care ți-ar putea cauza probleme grave de sănătate.
Sursa: doc.ro