Odoraș.

Odoraș.

MariMar

Frunzele de dafin te scapă de mătreaţă, acnee şi transpiraţie. Vezi la ce mai sunt bune!

Frunzele de dafin te scapă de mătreaţă, acnee şi transpiraţie. Vezi la ce mai sunt bune!

 

Majoritatea femeilor folosesc frunzele de dafin doar în prepararea bucatelor. Ne limităm la domeniul gastronomiei din lipsă de informaţie, ori din simplu fapt că... mama noastră aşa făcea. Acest produs natural are multiple moduri de întrebuinţare. Ar fi păcat să nu profităm de oferta naturii şi să nu testăm dafinul în diverse scopuri. 

 

Frunzele de dafin nu ar trebui să lipsească din bucătăria noastră. Acestea pot fi consumate proaspete sau uscate. Cele proaspete sunt mult mai aromate şi gustoase. Frunzele de dafin se potrivesc aproape în toate preparatele cu carne, dar şi în sarmale vegetariene sau în tot soiul de murături şi legume în oţet. Datorită uleiurilor conţinute în frunze, acest produs conferă bucatelor o aromă specială.

Frunzele de dafin sunt bune și pentru frumusețe. Persoanele cu tenul gras pot renunţa la produsele cosmetice scumpe în favoarea dafinului. Adăugați câteva picături de ulei de dafin esențial în cadă și veți realiza că tenul dumneavoastră își revine treptat, dafinul având capacitatea de regenerare a celulelor.

Dacă vrei să previi apariţia ridurilor şi să te bucuri de un ten tânăr cât mai multă vreme, poţi fierbe 5 frunze uscate de dafin cu 2 căni de apă, ţinând vasul acoperit. După, ia capacul la o parte şi mai fierbe 2 minute. Turnaţi lichidul într-un vas mai mare, acoperiţi capul cu un prosop şi staţi sub aburi cam un sfert de oră. După această procedură veţi simţi o îmbunătăţire a tenului.

O infuzie cu frunze de dafin este tratamentul eficient împotriva mătreţii. Ceaiul din frunze de dafin este un bun remediu şi în cazul căderii părului. La fel se poate spune şi despre uleiul de dafin, pe care îl poţi aplica după spălarea părului şi pe care apoi îl clăteşti cu multă apă.

Folosiţi dafinul ca insecticid. Frunzele de dafin sunt un remediu ieftin şi uşor pentru a scăpa de gândaci. Frunzele de dafin au o aromă iute, dar plăcută. Puteţi împrăştia pulbere din frunze de dafin în apropierea cuibului şi în alte zone în care apar gândacii şi mirosul îi va face să se mute din casa ta. Remediul este eficient şi atunci când doriţi să scăpaţi de molii. Lăsaţi frunzuliţele de dafin în dulapuri, printre haine, veţi vedea că nici urmă de dăunător n-o să găsiţi.

Frunzele de dafin curăţă aerul. Puteţi împrospăta casa arzând câteva frunzuliţe de dafin. În urma arderii se elimină uleiuri eterice care au proprietatea de a îmbunătăţi calitatea aerului pe care îl respiraţi. Plus aveţi şi o aromă plăcută în casă.

 

Dafinul este o adevărată trusă medicală a naturii.

Prevenirea cancerului - combinaţia unică de antioxidanţi şi compuşi organici din frunze de dafin, inclusiv fitonutrienţi, catechinele, linalool şi parthenolide, ajută la protejarea organismului de efectele radicalilor liberi. 

Tuse și răceli - plasarea pe piept sau frunte a unei comprese cu ceai de dafin ameliorează tusea, răceala, bronşita şi congestia.

Tratează diabetul zahărat - frunzele de dafin ajută la reducerea glucozei din sânge, a colesterolului şi trigliceridelor. Antioxidanţii din frunzele de dafin permit organismului să proceseze insulina eficient, ceea ce face această plantă o alegere bună pentru diabetici şi persoanele cu rezistenţa la insulină. 

Ajută digestia - frunzele de dafin stimulează producerea de salivă şi enzime digestive. Aceste enzime ajută la descompunerea alimentelor, promovând astfel o digestie sănătoasă. Frunzele de dafin sunt cunoscute a fi de ajutor împotriva arsurilor la stomac şi balonare. 

Vindecă rănile - fitoterapia recomandă frunzele de dafin pentru proprietăţile sale antifungice şi anti-bacteriene, tratarea înţepăturilor de insecte, a vânătailor şi tăieturilor.

Reduce acneea - frunzele de dafin au mai mulţi compuşi care sunt utili în tratarea acneei. Zdrobiţi frunze de dafin şi adăugaţi-le în apă. Se fierbe amestecul. Se strecoară şi se aplică comprese pe faţă.

Transpiraţia excesivă la palme şi picioare - se fierbe timp de 15 minute un pumn de frunze de dafin la 1 litru de apă. Lăsaţi să se răcească şi când preparatul este călduţ, înmuiaţi-vă tălpile sau palmele pentru câteva minute. Tratamentul se repetă o dată pe zi în special vara.

 

Foto:  wikihow.com; canada.com; finelivingadvice.com

Share:

Articole recomandate