Cum să te simți din nou tânără odată cu înaintarea în vârstă
- 2022-03-09
- 590
Îmbătrânirea este un proces natural, biologic, dar cât de tânăr te simți în funcție de vârsta pe care o ai este un aspect influențat și de activitățile pe care le faci zi de zi. În ultimii ani, studiile arată că este posibil să arăți și să te simți mai tânără, poate chiar cu câțiva zeci de ani, față de vârsta actuală, prin simpla schimbare a stilului de viață. Așadar, iată cum să te simți din nou tânără odată cu înaintarea în vârstă, scrie csid.ro
Cum să te simți din nou tânără
Dormi suficient
Când ai 20 de ani tot ce vrei să faci este să petreci, nicidecum nu te gândești la importanța somnului. Dar odată cu înaintarea în vârstă, lipsa lui începe să se simtă. Lipsa somnului este un factor de stres asupra organismului, asociat cu riscul crescut de apariție a bolilor odată cu înaintarea în vârstă, inclusiv cu apariția bolilor de inimă, cancerului, demenței, obezității și diabetului de tip 2. Experții recomandă un somn de calitate de câte șapte-nouă ore, în fiecare noapte.
Aleargă 10 minute. Pe zi.
În urma unui studiu din 2018 s-a descoperit că bărbații și femeile în vârsstă care făceau sport de zeci de ani arătau și se simțeau cu aproape 30 de ani mai tineri față de vârsta cronologică, din punct de vedere biologic, iar musculatura era similară tinerilor de 20 de ani. Experții susțin că activitatea fizică practicată zilnic ajută la protejarea organismului împotriva bolilor asociate înaintării în vârstă, inclusiv bolilor de inimă, cancerului, osteoporozei și demenței. Studii recente sugerează că doar 10 minute de alergat zilnic poate îmbunătăți funcțiile creierului și dispoziția, iar 20 de minute de sport zilnic previn bolile cardiovasculare chiar și la 70 de ani.
Consumă ACEST carbohidrat
Consumul de fibre menține creierul sănătos pentru mai mult timp. Într-un studiu publicat în jurnalul Nutritional Neuroscience, cercetătorii au urmărit obiceiurile alimentare ale 3.500 adulți japonezi timp de mai bine de 30 de ani. Astfel, au descoperit că cei care urmau o dietă bogată în fibre aveau un risc scăzut de a dezvolta demența. Fibrele solubile erau cele mai benefice în acest sens.
Încearcă să reduci stresul
Stresul este principalul vinovat al prezenței bolilor cronice odată cu înaintarea în vârstă. Un studiu recent realizat de Universitatea Yale arată că stresul prelungit poate accelera vârsta biologică. De asemenea, poate încetini metabolismul și crește șansele obezității, diabetului și bolilor cardiovasculare.