Odoraș.

Odoraș.

MariMar

Ce nu ai voie să mănânci dacă ai acnee? Iată alimentele pe care trebuie să le eviți

Ce nu ai voie să mănânci dacă ai acnee? Iată alimentele pe care trebuie să le eviți

Ce alimente sunt recomandate și ce nu ai voie să mănânci dacă ai acnee? Numeroase elemente au o influență importantă asupra aspectului pielii noastre, iar alimentația nu face excepție. Acesta este motivul pentru care, atunci când suferim de afecțiuni precum acneea, ceea ce mâncăm poate fie agrava, fie ameliora simptomele, transmite sinteza.org

Ce ar trebui să conțină dieta antiacneică

Acneea este, în mod obișnuit, cauzată de o secreție excesivă de ulei de către glandele sebacee ale pielii (care, la rândul său, poate fi determinată de o varietate de cauze). Acest ulei, împreună cu celulele moarte ale pielii și alte resturi, înfundă porii pielii și cauzează infecții, ducând la apariția leziunilor caracteristice acestei afecțiuni.

Prin prisma acestui fapt, ai putea crede că alimentele mai bogate în grăsimi sunt cele care agravează simptomele acneei. Cu toate acestea, relația dintre ceea ce mâncăm și apariția coșurilor și a punctelor negre pare să fie mai complicată decât atât.

La început, alimentele cu un conținut mai mare de lipide (cum ar fi ciocolata, alimentele prăjite, cărnurile grase) au fost într-adevăr învinuite de agravarea acneei. Cu toate acestea, studii ulterioare au constatat că tipul de grăsime ar trebui să fie luat în considerare: grăsimile sănătoase, cum ar fi cele prezente în uleiul de măsline, peștele gras sau nucile, nu par să fie legate de agravarea acneei.

Acest lucru se datorează faptului că nu există o relație reală dovedită între grăsimea alimentară și grăsimea pielii, ci mai degrabă faptului că grăsimile saturate au un efect inflamator asupra tuturor organelor, inclusiv asupra pielii.

Ce nu ai voie să mănânci dacă ai acnee

Mai multe studii au arătat că alimentele cu un conținut ridicat de glucoză (cum ar fi dulciurile, băuturile zaharoase, produsele de patiserie, din nou ciocolata) par să agraveze focarele de boală. De asemenea, se știe și că chipsurile provoacă acnee.

În ultimul deceniu, oamenii de știință au indicat un al treilea factor care ar putea fi implicat. S-a observat că la populațiile occidentale există o prevalență a acneei decât în alte părți ale lumii, care nu poate fi explicată cu ușurință prin factori genetici; prin urmare, trebuie să fie cauzată de un factor alimentar sau de mediu.

Lactoza și acneea

Lactatele, datorită conținutului relativ ridicat de grăsimi și a consumului mai mare în Occident, au devenit astfel un candidat pentru acest loc în ecuație.

Cu toate acestea, s-a propus ca acestea să agraveze (sau chiar să provoace) focarele de acnee nu din cauza conținutului lor de lipide, ci din cauza conținutului hormonal, deoarece se știe că hormonii joacă un rol important în această afecțiune.

Tocmai din acest motiv acneea este mai frecventă în adolescență decât în alte etape ale vieții. Prin prisma tuturor acestor aspecte, dacă suferi de acnee severă, ai putea beneficia de evitarea grăsimilor saturate, a alimentelor zaharoase și a produselor lactate.

Totuși, trebuie subliniat că fiecare persoană este diferită și că este o boală complexă, în care sunt implicați mai mulți factori, așa că ideal este să consulți un specialist care să îți recomande cele mai potrivite strategii de combatere a problemei.

 

Share:

Articole recomandate