Odoraș.

Odoraș.

Tedi

Cum gătim SPARANGHELul? 5 REŢETE gustoase!

Cum gătim SPARANGHELul? 5 REŢETE gustoase!

Are gust fantastic şi efecte nemaipomenite asupra sănătăţii. Sparanghelul este mai puţin cunoscut şi consumat la noi în ţară, dar adorat de foarte multe popoare. De curând pe rafturile supermarketurilor din ţară a apărut sparanghelul autohton, la preţ foarte bun! Am adunat câteva reţete simple şi gustoase, ca să încerci şi tu acest ingredient minune.

 

Sparanghel învelit în prosciutto

Sparanghelul învelit în prosciutto este un aperitiv ideal pentru orice ocazie – arată bine şi e delicios.

Ingrediente: Beţe de sparanghel câte vrei tu; fâşii de prosciutto, în jumătate cât sparanghelul; unt.

Preparare: Sparanghelul se spală şi se taie bucata mai lemnoasă din tulpina, cam 2 cm. Se taie feliile de prosciutto în jumătate, în lungime şi se înveleşte fiecare tulpină. Apoi se prăjesc într-o tigaie încinsă, cu unt, la foc mare, aproximativ 2-3 minute, până prosciutto devine crocant, iar sparanghelul uşor moale.  Puteţi servi cu diverse sosuri.

 

Sparanghel verde cu sos de unt, usturoi şi lămâie

Ingrediente: Un mănunchi de sparanghel; 4-5 căţei de usturoi, 4 linguri de ulei; jumătate de lămâie, apă; sare, piper.

Preparare: Curăţă sparanghelul, apoi fierbe-l în apă cu sare, timp de 5 minute (în picioare, pentru a nu se înmuia prea tare vârfurile). Se scurge şi se clăteşte cu apă rece. Se strivesc câţiva căţei de usturoi, apoi se călesc uşor în puţin unt. Se adaugă sparanghelul şi stoarcem câteva felii de lămâie. Se amestecă timp de 1 minut, la foc mediu. Se adaugă sare şi piper după gust. E gata!

Poate fi servit ca şi garnitură pentru fripturi sau rulade cu carne sau cu ouă prăjite/coapte în cupe de ardei gras (jumătăţi de ardei).

 

Sparanghel la cuptor cu parmezan şi migdale

Ingrediente: Un mănunchi de sparanghel; 4-5 linguri de ulei; 40 g parmezan; o mână de migdale prăjite; sare; piper.

Preparare: Sparanghelul gătit la cuptor are o aromă naturală, foarte asemănătoare cu cea a nucilor. Curăţă partea lemnoasă, de jos, a plantelor, spală-le bine, aşează-l într-un singur strat într-o tavă, stropeşte cu puţin ulei şi presară sare şi piper. Lasă-l la cuptor 10-12 minute, la foc mediu. După ce-l aranjezi pe farfurie, rade puţin parmezan de-asupra şi presara bucăţi de migdale prăjite.

 

Sparanghel gratinat (cu caşcaval şi sos alb)

Ingrediente: o legătură de sparanghel (500 gr); 200 ml lapte; 2 lingură smântână; 2 lingură făină; 100 gr unt; 100 g caşcaval; 4 ouă

 Mod de preparare: Sparanghelul se spală şi se curăţă, se taie bucăţi scurte atât cât este fraged şi se fierbe în apă cu sare şi 15 g unt circa 10 minute. Separat se prepară un sos alb din 100 g unt, făina şi smântâna şi se fierbe 4-5 minute. Dacă sosul este prea gros, se mai pune un pic din zeama în care a fiert sparanghelul.

Sparanghelul se scurge, se amestecă cu jumătate din sos şi se pune într-un vas de sticlă sau ceramic, uns cu unt. Restul de sos se amestecă cu gălbenuşurile, caş­cavalul ras şi albuşurile bătute spumă şi se toarnă peste sparanghelul din va­sul. Se dă la cuptor circa 20 minute, la foc mediu.

 

Tartă cu sparanghel şi brânză

Ingrediente: 400 g aluat de foietaj; 500 g sparanghel; 200 g ricotta (sau alte brânzeturi); 100 g caşcaval ras; 3 ouă; sare; piper.

Preparare: 1. Dezgheţaţi aluatul dacă e cumpărat, la temperatura camerei. Tăiaţi o fâşie de aluat şi aranjaţi-o într-o tavă, cu marginile usor ridicate. 2. Spalaţi şi curăţaţi sparanghelul, se opăresc 5 minute în apă cu sare, apoi se pun imediat în apă rece. Se scurg şi se şterg cu prosoape de hârtie. 3. Ricotta (brânza) se amestecă cu două ouă bătute, caşcavalul, opţional, şi cu puţină brânză de oi, sare şi piper. 4. Se aranjează compoziţia în tavă. Peste compoziţia cu brânză se aşază tulpinile de sparanghel. Se unge totul cu ou bătut (sparanghelul şi marginile libere ale aluatului). 5. Se introduce tava în cuptorul încins la 190 grade Celsius, şi se coace circa 30 minute, până când se rumeneşte. Tarta se poate servi atât caldă, cât şi rece.

 

Sfaturi: Cum pregăteşti sparanghelul

Uite aici un video cu sfaturi (în engleză) despre cum îl pregăteşti, dacă nu ai încercat niciodată!

 

PROPRIETĂŢI

100 grame de sparanghel are doar 20 de calorii si 0 colesterol. Aportul de vitamine este bogat, acoperind 15% din necesarul zilnic de vitamina A, 9% vitamina C, 11% fier si 5% vitamina B-6. In acelasi timp este o sursa bogata de fibre (8%).

 

FOTO: simonacallas.com; seedsnow.com; retete-cochete.ro; allrecipues.com - youtube; dairygoodness.ca

Share:

Articole recomandate