Metode prin care poți ameliora problemele tenului
- 2022-03-07
- 663
Una dintre cele mai comune probleme ale tenului este acneea, care este întâlnită la aproximativ 85% dintre tinerii adulți. Deși este, într-adevăr, mai răspândită printre adolescenți, acneea poate afecta persoane de toate vârstele. În funcție de severitatea sa, aceasta poate avea un puternic impact emoțional și poate lăsa cicatrici pe piele, scrie avantaje.ro
Îngrijirea tenului acneic
Persoanele care suferă de forme ușoare ale acneei o pot ține sub control prin schimbări în stilul lor de viață și în ritualurile de îngrijire corespunzătoare. Excesul de sebum are un impact semnificativ în apariția acneei, așa că este important să îți păstrezi tenul curat și să eviți cât mai mult contactul feței cu părul, în special dacă acesta are tendințe de îngrășare.
Spală-ți fața de două sau trei ori pe zi folosind apă călduță și un produs de curățare delicat, neabraziv, deoarece o formulă puternic abrazivă poate înrăutăți acneea. De asemenea, evită folosirea produselor care pot irita pielea, precum cele cu parfum sau machiajul pe bază de ulei. Vei avea nevoie de produse non-comedogenice, deoarece acestea nu îți vor încărca porii.
Alimentația și acneea
Un studiu publicat în anul 2016 arată că o alimentație bogată în zaharuri ar putea agrava simptomele acneei. Indicele glicemic al unui produs alimentar măsoară cât de repede acesta poate crește cantitatea de zahăr din sânge. Consumul de astfel de mâncăruri duce la o ridicare a nivelului insulinei, care poate influența producția de sebum.
Așadar, produsele alimentare cu indice glicemic ridicat ar putea afecta în mod direct dezvoltarea acneei și severitatea acesteia. Mâncărurile cu un indice glicemic ridicat includ alimentele procesate, precum pâinea albă, băuturile răcoritoare, prăjiturile, dulciurile și produsele de patiserie. Un indice glicemic scăzut este prezent în fructe, legume și nuci.
Un alt studiu a analizat impactul unei diete sărace în zaharuri și al unui indice glicemic scăzut asupra factorului de creștere al insulinei (IGF-1), cunoscut și pentru impactul său asupra evoluției acneei. Rezultatele au arătat că dieta săracă în glucide poate scădea concentrația factorului de creștere al insulinei.
Stresul și acneea
Hormonii eliberați în timpul perioadelor de stres ar putea crește producția de sebum și nivelul de inflamație, astfel ducând la agravarea simptomelor acneei. De asemenea, stresul poate încetini procesul de vindecare, care împiedică repararea leziunilor acneice.
Rezultatele unui studiu din anul 2017 arată cum creșterea nivelului de stres poate fi corelată cu agravarea simptomelor acneei, rezultatele fiind relevante din punct de vedere statistic.
Așadar, anumite tehnici de relaxare și reducerea nivelului de stres ar putea fi de ajutor în ameliorarea simptomelor acneei. Poți observa o scădere a stresului dacă dormi mai mult, recurgi la activitate fizică, practici yoga sau meditația.
Sursa foto: stropconcept.ro