Nu considera mereu slăbirea ceva bun: ce boli grave poți avea dacă slăbești mult, fără motiv!

Nu considera mereu slăbirea ceva bun: ce boli grave poți avea dacă slăbești mult, fără motiv!

Slăbirea reprezintă unul dintre cele mai importante deziderate ale multor persoane. Aceasta pentru că, la ora actuală, excesul ponderal și obezitatea reprezintă o adevărată epidemie. 650 de milioane de persoane erau obeze în 2016, iar 1, 9 miliarde de persoane se confruntau cu exces ponderal. Obezitatea este factor de risc pentru bolilele cardiovasculare, diabet și cancer, scrie csid.ro.

Slăbirea însă trebuie atent privită în contextul în care apare, mai ales dacă persoanele care elimină kilograme în plus nu fac mare lucru pentru aceasta.

Chiar dacă nu ținem cură de slăbire sau nu facem sport intens, slăbirea poate apărea de exemplu în contextul unor perioade stresante. Sau se poate produce dacă pur și simplu ne schimbăm alimentația și alegem alimente proaspete, legume, fructe și cereale în detrimentul produselor procesate de tip fast food, dulciuri. Putem slăbi dacă avem o perioadă mai lungă fără alcool sau trecem printr-o boală infecțioasă.

Slăbirea trebuie să aducă la un consult medical orice persoană care a pierdut mai mult de 5 la sută din greutatea corporală în decurs de 6 luni-un an, fără a ține o dietă sau fără a-și fi redus semnificativ numărul de calorii consumate.

Dacă în cele mai multe cazuri slăbirea este de dorit, acest lucru nu este valabil dacă pierderea kilogramelor în plus anunță o boală gravă. Printre afecțiunile și situațiile care pot duce la pierdere în greutate se numără cancerul, diabetul, demența, insuficiența cardiacă, hipertiroidia, infecția cu HIV, ulcerul, tuberculoza, boala obstructivă pulmonară cronică, colita ulcerativă, boala Crohn, depresia și boala Parkinson.

În anumite cazuri, analizele de sânge nu arată nicio modificare a valorilor. Tocmai de aceea, se impune vizita la medic în cazul celor care slăbesc mult fără motiv, pentru ca specialistul să recomande investigații suplimentare pentru depistarea cauzei slăbirii.

 

 

 

Sursa foto: respiro.ro

Adaugă comentariu