Proiecte și activități de dezvoltare pentru persoanele din stânga Nistrului

Proiecte și activități de dezvoltare pentru persoanele din stânga Nistrului

Nu este un moft să-ți cunoști tradițiile, strămoșii și valorile neamului. Atât timp cât ne putem bucura de părinți și bunei care ne învață lucruri frumoase și autentice, ne considerăm fericiți. În prezent avem posibilitatea de a învăța și practica activitățile de odinioară ale străbuneilor în cadrul unor cursuri creative oferite de către Asociația Regională a Centrelor de Creativitate.

„Toate-s vechi și nouă toate” atât în viață, cât și în activitățile noastre.  E știut că lucrurile frumoase și bune trebuie învățate din fragedă copilărie, dar nici peste ani nu e imposibil să faci ceea ce-ți doreai încă din copilărie.

Dezvoltarea noastră nu depinde doar de genetică, dar și de activitățile practicate. Odată ce v-ați înscris la cursuri ce presupun activități creative, fiți siguri că aveți doar de câștigat. Dezvoltarea motoricii fine, stimularea creativitatea, socializarea, motivarea personală și învățarea unor noțiuni și abilități artistice sunt câteva din beneficiile rezultate în urma practicilor frumoase.

Promovarea lucrului manual și învățarea acestuia de către copii, persoane cu posibilități limitate, dar și a oamenilor în etate este o oportunitate care ar fi păcat să o neglijați. Aceste cursuri oferă posibilitatea de a activa în sfere diferite, de a dezvolta abilități și cunoștințe în domeniul manufacturii, sferă în care mereu poți să te afirmi. Mai mult de atât, participanții în cadru acestor cursuri de instruire sunt ajutați să-și vândă lucrările atât pe piața locală, cât și cea din afară. Proiectele de parteneriat cu diferite instituții internaționale ajută participanții, dar și organizatorii, să facă un schimb permanent de informații și tehnici noi de muncă în domeniul creativ.

Oportunitățile pentru locuitorii din Transnistria sunt multiple, fiind accesibile tuturor, indiferent de localitatea în care locuiește persoana. Datorită noilor tehnologii și internetului în speță, oricine poate beneficia de o calificare într-un domeniu ales. Meșterii, profesorii și toți cei care contribuie la procesul de studiu oferă și lecții online. Nu există limită de vârstă sau cerințe referitoare la studii prealabile și experiențe în domeniu.

Asociația este susținută din fondurile Uniunii Europene care au un rol esențial în crearea unor legături de parteneriat cu alte țări membre UE. Asociația Regională a Centrelor de Creativitate participă în cadrul proiectului „Îmbunătățirea posibilităților și serviciilor de business pentru ambele maluri ale Nistrului, prin susținerea asociațiilor comerciale”, proiect ce face parte din programul „Susținerea Măsurilor pentru Îmbunătățirea Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și realizat de Programul de Dezvoltare a Națiunilor Unite. Asociația este reprezentant regional al Platformei Naționale a Femeilor Moldovei.

Sunt organizate târguri și expoziții tematice atât în regiune, cât și pe platformele online. Toți cei care au deprins un meșteșug pot vinde lucrările. Acțiunile de menținere și promovare a tradițiilor meșteșugărești naționale sunt scopul de bază al organizației. Asociația participă la târguri din țări precum: Ucraina, Rusia ș.a.

Activități precum: împletitul în lozie, lemnăritul, confecționarea jucăriilor din textil, brodatul, tehnici de realizare a produselor cosmetice naturale, olăritul sunt câteva dintre cursurile care pot fi învățate cu succes.

Contacte:

Telefon: +373 777 50060 sau +373 68981971

Email: ra-tlpr@yandex.ru

Adresă: or. Tighina, str. 40 Лет Победы, casa 42-124

Mai multe informații aflați AICI

Foto: arhiva asociației

Adaugă comentariu