Chifteluțe de post - 3 rețete ușor de preparat

Chifteluțe de post - 3 rețete ușor de preparat

Rețetele de chifteluțe de post pe care vi le prezentăm azi nu sunt doar delicioase, ci și sănătoase și extrem de simplu de făcut. Iată care sunt acestea:

 

Chifteluţe de post cu broccoli

 

Chifteluţele de post cu broccoli sunt absolut perfecte pentru orice masă sau gustare, sunt perfecte și pentru post, sunt gustoase și foarte ușor de gătit. Prima dată când le-am făcut, am ales să fac puține, doar pentru că nu știam dacă vor fi sau nu pe gustul meu. Am să vă dau cantitățile pentru puține, dar eu mărturisesc că fac mereu cu dublul.

Ingrediente pentru chifteluțe de post cu broccoli

350 g broccoli

1 ceapă

1 căţel usturoi

1 cartof ras pe răzătoarea mică

1 morcov ras tot pe răzătoarea mică 

100 g caşcaval vegetal (se poate și fără)

50-70 g pesmet/griș

sare, piper și alte condimente după gust

Se fierb bucheţelele de broccoli cu puțină sare până se înmoaie astfel încât să poată fi pasate ușor cu furculița. După ce s-au fiert, le scurgi imediat de apă, apoi le pasezi. Adaugi și restul ingredientelor. Eu pun mai întâi cartoful ras (după ce l-am stors în prealabil), apoi usturoiul, sarea și condimentele. În funcție de textura rezultată adaug cașcavalul vegetal (dacă decid să pun, pentru că nu pun de fiecare dată), dar mereu pun griș sau pesmeți. Pun câteva linguri, în funcție de cum se prezintă compoziția. Pesmețul sau grișul ajută la închegare, iar compoziție nu trebuie să fie nici foarte tare, dar nici foarte moale. Poți face un test încercând să modelezi una. Pun întotdeauna ulei pe mână când le modelez, iar la final trec chifteluțele prin făină. 

Dacă alegi să le prăjești, trebuie să fii atentă să le lași exact cât trebuie: adică atât cât e nevoie să prindă crustă și să se rumenească. Dacă vrei să eviți prăjeala, le poți face la cuptor, la foc mediu, timp de jumătate de oră, într-o tavă cu hârtie de copt.

Sunt excelente atât calde, cât și reci (dacă mai rămân și apucă să se răcească :).

 

Chifteluțe de post cu năut

 

Chifteluțele de post cu năut și pătrunjel sau falafel (celebrele chifteluțe orientale) sunt gustoase, foarte uşor de făcut şi le poţi combina în foarte multe feluri. 

Ingrediente pentru chifteluțe de post cu năut:

1 cană cu năut boabe, înmuiate în apă peste noapte

1 legătură de pătrunjel proaspăt

5 căţei de usturoi

1 ceapă mică tocată mărunt

1 lingură de făină/tărâţe de psyllium/făină de năut

sare

piper

1/4 linguriţă cu seminţe de chimen măcinate

1/4 linguriţă cu seminţe de coriandru mărunţite

1/2 linguriţă cu boia

puţin ulei de măsline (opţional)

Năutul înmuiat se scurge bine de apă şi se mixează în robotul de bucătărie împreună cu toate celelalte ingrediente. În cazul în care nu aveți robot de bucătărie, puteți da toate ingredientele prin mașina de tocat. Se amestecă totul foarte bine apoi se modelează chifteluţele şi se prăjesc în mult ulei până când se rumenesc.

 

Chifteluțe de post cu cartofi, usturoi și verdeață

 

Chifteluțele de post cu cartofi, usturoi și verdeață sunt absolut delicioase! Această reţetă de post este una dintre cele mai simple. 

Ingrediente pentru chifteluțe de post cu cartofi 

6 cartofi fierţi în coajă şi răzuiţi sau pasați

o legătură de pătrunjel, tocat mărunt

cimbru uscat

2-3 căţei de usturoi pisaţi

sare și piper după gust

3 linguri cu ulei de măsline

Cartofii se fierb în coajă (când furculița intră ușor în ei e semnul că s-au fiert suficient). Se dau la o parte de pe foc și se lasă la răcit în apă rece. Apa rece ajută și la decojire - coaja se va desprinde foarte ușor. Se decojesc și se dau pe răzătoare sau se pasează (chiar și cu furculița) pur și simplu și se adaugă toate ingredientele.

Se formează chifteluţele de mărime potrivită, se dau prin făină și se pun la prăjit până se rumenesc. O altă variantă mai sănătoasă, dacă vrei să eviți prăjelile, ar fi să le faci la cuptor, pe hârtie de copt, la foc mediu pentru o jumătate de oră. 

Sursa: eva.ro

Adaugă comentariu