Rețete de sucuri pe bază de tulpini de țelină
- 2021-05-27
- 4067
Sucurile delicioase pot avea la bază tulpinile de țelină. În comparație cu rădăcina de țelină, tulpinile au un gust mai delicat și dau un gust proaspăt și aparte, completându-se cu gustul delicios din mere, pere, kiwi, ananas ori citrice, sau legume ori frunze hrănitoare, castraveți, roșii, pătrunjel sau spanac și mentă. Pentru un gust mai picant, se pot adăuga bucatele de ghimbir sau piper cayenne.
Tulpinile/ tijele de țelină, bucățile de mere, pere, ananas, castravete curățat de sâmburi și descojit sau bucățelele de ghimbir se pun în storcător, iar sucurile de citrice, roșiile sau frunzele de spanac, pătrunjel sau mentă se adaugă ulterior, eventual direct în blender.
Pentru un gust mai acidulat, puteți adăuga 25 ml de apă minerală. Dacă vi se pare prea concentrat, 25 ml de apă plată.
Dacă suferiți de gastrită sau alte afecțiuni gastrice, este bine să eliminați ghimbirul sau piperul din rețetă!
Cum să faci suc de țelină (tulpini), fără alte ingrediente
Să prepari un suc de țelină este foarte simplu. Vei avea nevoie de:
- 2 sau 3 tulpini sau tije de țelină
- un blender sau un storcător de fructe
- un cuțit ascuțit
Curăță țelina și îndepărtează frunzele. Pune tulpinile și lasă-le să treacă prin storcător. Bea sucul proaspăt, ca atare.
Dacă nu ai un storcător de fructe, poți folosi un blender. Odată ce ai transformat tulpinile de țelină într-un piure, poți folosi o sită fină sau o compresă sterilă mare pentru a strecura pulpa de suc.
Poți să adaugi câteva cuburi de gheață la sucul tău de țelină sau poți să îl bei la temperatura camerei. De regulă, sucul este cel mai bun dacă îl bei proaspăt, dar poți să păstrezi o parte din el și pentru mai târziu. Acoperă-l bine și ține-l în frigider cel mult două zile.
Încearcă să folosești diferite condimente și ierburi aromatice pentru a da un plus de savoare sucului tău de țelină. Unii nutriționiști recomandă să bei sucul de țelină ca atare, simplu, însă dacă ai timp și inspirație, poți să experimentezi, adăugând diferite fructe și legume, cum ar fi castravetele, menta sau limeta.
Suc fresh din țelină, pere, ananas, castravete, parfumat cu lime
• 2 tulpini de țelină
• 2 pere
• un sfert de ananas
• o jumătate de lime (lămâie verde)
• 1 castravete curățat de sâmburi și descojit
• 25 ml apă plată sau minerală
Suc fresh din țelină, mere, castravete, ghimbir cu spanac, lime sau mentă (opțional)
• o tulpină de țelină
• 1 castravete
• 2 mere golden
• o jumătate de lămâie sau limeta
• 1 bucățică de ghimbir
• 10-15 frunze de spanac baby
• 4 frunze de mentă
Suc fresh din țelină, castravete, lămâie sau lime, cu roșii, opțional
• 3 tije de țelină
• 3-4 fire de pătrunjel verde
• jumătate de lămâie
• 1 castravete
• 4 roșii mici (după preferință, poți folosi și roșii cherry)
Suc fresh din țelină, mere, pere, kiwi și ghimbir
• 2 tulpini de țelină
• 2 mere
• 1-2 pere
• 2 kiwi
• 1 bucățică de ghimbir
• 25 ml de apă
Pentru rețetele de mai sus, pui toate ingredientele în blender sau în robotul de bucătărie. După caz, dacă este necesar, strecoară sucul obținut, printr-o sită fină, și consumă-l proaspăt.
Valori nutriționale ale sucului simplu de tulpini/ tije de țelină
Un pahar de suc de țelină are doar aproape 40 de calorii. El conține următorii nutrienți importanți:
Nu uita că sucul de țelină nu va conține fibrele benefice pe care leguma crudă, nestoarsă (neprocesată) le are. Chiar și așa, sucul de țelină este un mod perfect de a-ți menține corpul hidratat, deoarece conține în mare parte apă.
Și nu uita că sucul simplu din tulpini de țelină are următoarele beneficii pentru sănătate:
- reduce tensiunea arterială
- te protejează împotriva efectelor chimioterapiei
- previne bolile cronice
- reduce stresul oxidativ la minimum
- are proprietăți antiinflamatoare.
Sursa: doc.ro