Cum congelăm fructele şi legumele?
- 2015-07-21
- 7843
Acum că suntem în perioada estivală şi toate fructele ne fac ochiul, trebuie să profităm şi să ne facem provizii pentru sezonul rece. Congelarea fructelor le oferă şi în restul anului pofticioşilor din noi bucurii mici, dar cu efecte mari.
Ce trebuie să ştii atunci când vrei să congelezi fructe sau legume?
- Spală fructele sub un jet de apă rece şi pune-le pe un prosop de hârtie pentru ca să se usuce.
- Taie fructele în funcţie de felurile de mâncare în care le vei folosi (fructele şi legumele mai mici le poţi congela şi fără a le tăia).
- Pune fructele şi legumele pe o tavă acoperită cu hârtie de copt şi bag-o la congelator.
- Scoate tava atunci când alimentele au îngheţat şi pune-le de această dată în pungi pentru congelat, încercând să laşi cât mai puţin aer în interiorul pungii.
- Încleie etichete cu denumirea produsului şi data congelării.
Evitaţi să congelaţi fructe sau legume care au un conţinut ridicat de apă (pepene, potocale, lămâie) şi consumaţi fructele şi legumele congelate în cel mult un an de la data congelării, pentru că pe măsură ce trece timpul, acestea îşi pierd din calităţile nutritive.
Avantajele congelării
Pe lista avantajelor congelării fructelor si legumelor de sezon se află menţinerea îndelungată a calităţii lor, posibilitatea de a avea un timp mai îndelungat produse sănătoase la un preţ mult mai mic comparat cu cel al aceloraşi produse cumpărate din supermarket în restul anului, dar şi gustul mult mai bun faţă de omoloagele lor din extra-sezon. Spre deosebire de conservarea lor în borcane sau în alte recipiente, congelarea fructelor si legumelor este mult mai uşor de făcut, nu necesită adăugarea de sare sau de acid citric pentru finalizarea procesului lor de păstrare pe termen lung şi poate fi făcută şi de cei care au mai puţină experienţă în bucătărie.
Foto: blogcdn.com