Tatiana Blănaru: 2+3 egal cu o mie

Tatiana Blănaru: 2+3 egal cu o mie

Aflați din textul de mai jos de ce acesta este raționamentul familiei Blănaru din Chișinău .

De când a început a lega cuvintele, Ionela și-a tachinat părinţii să-i dăruiască un bebeluş.  Şi nu unul, ci doi deodată. Şi nu, pur şi simplu, gemeni,  ci un băiat şi o fată. Ca să-i potolească avântul, părinții îi umpleau odaia cu tot felul de jucării, însă șiretlicul nu a funcționat mult timp. A durat doi ani, până când Tatiana și Ion s-au lăsat înduplecați de insistențele Ionelei.

Explozia ce le-a ruinat vechile obiceiuri

 Atunci când medicul i-a spus la prima ecografie că s-ar putea să aibă gemeni, Tatiana n-a dat nicio importanță acestei presupuneri. Nu că nu și-ar fi dorit... Dimpotrivă. Vestea însă părea neverosimilă. Motiv pentru care n-a crezut spuselor medicului nici la cea de-a doua ecografie și nici pe tot parcursul sarcinii. Dar fie că dorința Ionelei a fost mare sau poate că Dumnezeu a pus adevărul în gura copiilor, peste nouă luni de zile au venit pe lume Cătălin și Cătălina.

Evenimentul  a fost asemeni unei explozii -  le-a tăiat respirația, le-a umplut inima de bucurie și  le-a ruinat vechile obiceiuri și tradiții de familie. „Acum totul este diferit și chiar perioada de graviditate și nașterea a fost altfel decât în cazul Ionelei. Deşi eram însărcinată cu doi copii, am fost mult mai energică.  Am preferat să nasc într-o clinică privată, ca să fiu sigură că operația cezariană va decurge bine și că odorașii noștri vor fi protejați  și vor avea condiții bune și asistența necesară, din prima clipă a vieții. Acum, comparând cu prima naştere, consider că am luat cea mai înţeleaptă decizie ”, ne spune Tatiana. 

Sigur şi sănătos: noul principiu de viaţă 

Simțul acut al protecției i-a determinat pe soții Blănaru să fie selectivi și în ceea ce privește alimentația  copiilor. Îi alăptează din prima zi, adică de mai bine de o jumătate de an, pentru că Tatiana consideră că este darul cel mai de preţ pe care îl poate oferi copiilor. „Este cea mai sănătoasă hrană, proaspătă şi mereu la îndemână. În plus, momentul alăptării e o mărturie a dragostei pe care le-o port şi o posibilitate de a valorifica una dintre marile taine ale naturii”, spune tânăra mămică.  Dar aşa cum tot ce e de preţ e puţin, Tatiana spune că suplimentar îi hrăneşte şi cu lapte praf. Iar efectele unei alimentaţii sănătoase şi echilibrate sunt pe faţă. Copiii cresc ca din apă, râd şi gânguresc fericiţi, iar vizitele la medic sunt doar o rutină, cu scop profilactic.    

Sănătos a devenit cuvântul de ordine în familia Blănaru, după naşterea celor doi gemeni . „În meniul nostru sunt nelipsite produsele lactate și preferatele noastre clătitele, brânză și smântână. Evit produsele care i-ar putea balona sau le-ar putea provoca alergie celor mici. Până acum n-am fost atât de selectivă în ceea ce priveşte alimentaţia, acum însă verific să fie proaspete şi  de bună calitate toate produsele.  Tocmai din acest motiv comand pireurile şi terciurile pentru copii din Germania, în special, cele cu legume și carne, care  sunt preferatele lui Cătălin și ale Cătălinei”, afirmă Tatiana. Este selectivă şi în cazul produselor de îngrijire, şi a scutecelor, dând preferinţă mărcilor pe care le-a verificat în timp, în cazul Ionelei.    

Acelaşi simţ acut al protecţiei este motivul pentru care evită călătoriile lungi. Au amânat și vacanţa de vară pentru mai târziu, deşi ard de nerăbdare să le  „aducă lumea la picioarele” gemenilor, aşa cum s-a întâmplat în cazul Ionelei.  Abia împlinise jumătate de an, când Ionela a mers împreună cu părinţii la odihnă în Dubai, au trăit împreună senzaţii tari în aventura din safari, apoi i-a însoţit în deplasările de serviciu prin Moldova,  Ucraina, Turcia şi Siria. „Acum nu mă încumet să-i zdruncinăm pe drum şi nici nu-i putem lăsa pe cei mici nicio oră în grija cuiva. Sunt doi şi e prea mare responsabilitatea. Astfel încercăm să combinăm în mod armonios serviciul, treburile casnice şi atenţia pentru copii”, ne spune Ion.  

Ca să evite momentele de gelozie – ce ar fi putut apărea din partea Ionelei, odată cu naşterea fraţilor săi – soţii au adoptat din start o strategie fără greş: implicarea ei plenară în îngrijirea celor mici. Ionela şi-a asumat cu drag rolul de „leliţă”.  Astfel, ea a fost cea care le-a ales numele, care participă la îmbăierea lor de seară, îi distrează seara şi în week-end,  le cântă în română şi engleză tot repertoriul pe care îl învaţă la grădiniţa pe care o frecventează. Iar când iese în curte la plimbare nu mai contenește să-i  laude prietenilor pe Lina și Cătănel ai ei, așa cum îi place să-i dezmierde.

Performanțele mamei la categoria talente

Soții Blănaru sunt de părerea că au devenit mult mai uniți și mai organizați, odată cu mărirea familiei. În primele luni după naştere, Tatiana a apelat la serviciile unei bone, însă pentru o perioadă scurtă.  „Două femei  într-o casă e prea mult şi uneori o persoană străină mai mult te zăpăceşte, decât te ajută. Am o cutie bună de viteze şi astfel reuşesc să fac acrobaţiile necesare de una singură. Unde mai pui că şi copiii mă ajută la acest capitol. Sunt liniştiţi şi le place mult să comunice între ei în limbajul lor. Și n-ai cum să n-o crezi, de vreme ce, împovărată de grijile casei și ale celor trei copii, Tatiana si Ion au  decis să se ocupe singurii de organizarea petrecerii  cu ocazia botezului celor doi odorași.  Astfel a decis ca tema cumetriei să fie fluturaşii şi buburuzele şi, pornind de la aceasta, a elaborat singură textul și designul invitațiilor, a găsit lăutarii și localul potrivit, în afara orașului și chiar a făcut aranjamentele necesare pentru decorarea suplimentară a sălii. Totodată, se ocupă și de scenariul  pentru cea de-a cincea aniversare a Ionelei, pe care o vor sărbători la începutul lunii august.  Prinţesa tatei, aşa o dezmiardă părinţii pe Ionela, abia aşteaptă să îmbrace rochia de bal – care va fi una lungă şi cu trenă – şi să-şi prindă bijuteriile preferate.  

Soții Blănaru încearcă să le ofere odorașilor  tot ceea ce le-a lipsit lor în copilărie. Ambii au trecut prin perioade dificile și îşi amintesc cu lacrimi în ochi despre anii pe care mulți îi consideră ca fiind cei mai frumoși și fără griji. În cazul lor a fost altfel. Tocmai de aceea, le acordă copiilor toată atenția și îi răsfață cu multă dragoste.  Dulapul Ionelei, dar și al celor mici se rupe sub greutatea jucăriilor și a hăinuțelor, de toate culorile și facturile și de cea mai bună calitate. Iar calitatea este garantată de mama, expertă în textile.

E puțin spus fericiți, sunt împliniți. Nici acum nu cred că sunt părinți ai trei copii. „Nu-mi dau seama de unde a apărut această mare dorință a Ionelei de a mai avea doi frați. Cert e că, și datorită insistențelor ei, acum suntem cei mai împliniți părinți din lume și avem niște copii ce depășesc așteptările”, zice Tatiana.

E greu să fii părinte cu trei copii? „Nu e nici ușor, nici greu. Dumnezeu îți dă exact cât poți duce. Nopțile albe sau grijile se uită, atunci când ești răsplătit cu atâta dragoste necondiționată din partea lor. Suntem cinci şi asta este egal cu o mie de motive de bucurie. Copiii sunt raţiunea vieţii şi motivul să ne trezim cu bună dispoziție dimineață și să ne culcăm obosiți, dar împăcați seara”, consideră Tatiana și Ion.

Text: Natalia Costaş

Articolul a fost publicat în revista "Mame de succes", iunie 2013

Adaugă comentariu