Darius–Alexei, soarele familiei Petrachi

Darius–Alexei, soarele familiei Petrachi

Păr bălai, ochi dulci şi zâmbet cât o pâine caldă – cam asta este cartea de vizită a lui Darius, băieţelul care şi-a găsit un loc bine meritat pe coperta revistei „Odoraş”.

Darius ne-a întâmpinat zâmbind. Deşi tocmai se trezise, spre marea noastră surprindere, nici tu lacrimi, nici tu mofturele (specifice după somn). În locul lor, un zâmbet larg şi o pereche de ochi curioşi, care parcă întrebau – voi cine sunteţi? Alături de el permanent sunt mama, sora Beatrice, fratele Dragoş şi bona, care nu îl scapă din ochi de drag ce le este.

Darius a fost un copil foarte aşteptat. „Acum când stau şi îmi amintesc, nici nu ştiu cine l-a dorit mai mult, eu cu soţul sau copiii mai mari. Totul a început de la aceea că ori de câte ori mergeam în ospeţie la prietenii de familie care aveau bebeluşi, reveniţi acasă, prima întrebare a lui Dragoş şi Beatrice era – noi de ce nu avem un copil al nostru?”, povesteşte Adelina, mama copilului. Şi Darius a devenit într-adevăr al tuturor, pentru că de rând cu mama şi toţi ceilalţi membri ai familiei s-au implicat, încă înainte de naşterea mezinului. „Împreună am decis ziua naşterii lui. Pentru asta am apelat chiar şi la o doamnă care se ocupă cu numerologia. Anume ea ne-a recomandat câteva date, care, după calcule, ar fi potrivite pentru naşterea frăţiorului mai mic. Noi cred că mizam pe nerăbdarea de a-l ţine în braţe, de a-l săruta şi cuprinde, de aceea am stabilit toată familia, de comun acord, ca mama să meargă la naşterea planificată anume pe data de 19 februarie”, îşi aminteşte evenimentele de acum doi ani Beatrice. „Împreună cu Dragoş i-am ales numele. Ne-am dorit un nume puternic de rege. Ne-am oprit la Darius, sugerat de fratele Dragoş care pe atunci trecea la istorie perioada de domnie al lui Darius I, regele Persiei.”  

De fapt, numele deplin al copilului este Darius-Alexei. Al doilea prenume l-a ales tata, care spune zâmbind că odată cu naşterea mezinului a revenit şi el în lumea copilăriei. Împreună merg la săniuş, la tobogane, fac plimbarea de seară. Şi pentru că tata Alexei este un împătimit al maşinilor de lux, „l-a îmbolnăvit” şi pe mezin. Astfel, băiatul are deja o colecţie impresionantă de maşinuţe dintre cele mai cotate – Porche, Mercedes, BMW etc. Apropo, până şi săniuţa este una de brand, marca Mercedes.  

Cu toată atenţia şi dragostea care i se oferă, Darius este un copil independent. Încearcă să facă totul singur, să se îmbrace, să se spele pe dinţi. Preferă să meargă singur, fără a fi ţinut de mânuţă. Mai mult chiar, îi place să îi urmărească pe toţi şi să îi copie. Aşa că nu mai miră pe nimeni, atunci când îl văd pe mezin care în încercarea de a-i imita pe cei mari, stă cu cârpa în mână, şterge praful, dă cu aspiratorul, face mutricele sau selfie în oglindă, ori exerciţii pentru bicepşi frumoşi.

Paradoxal, deşi ne vedea pentru prima dată, Darius s-a acomodat repede cu prezenţa noastră. În schimb noi am rămas surprinşi de ospitalitatea  şi în acelaşi timp de bunătatea lui. Or, după ce ne-a pus filmul în desen animat preferat, „Maşa şi Ursul”, a cedat cu uşurinţă jucăriile pe care, de regulă, copiii nu le prea lasă cu una, cu două. Sora mai mare, Beatrice, nu ne-a lăsat să ne mirăm prea mult şi vine cu completări. „Darius a luat de la mine şi de la Dragoş câte ceva – caracterul meu şi bunătatea fratelui mai mare. Ce-i doar a lui? Cred că înţelepciunea şi cumsecădenia.”

Primii doi ani din viaţa mezinului au fost frumoşi, veseli şi s-au spulberat la fuga. Au rămas în schimb amintirile, pe care părinţii le înrămează în poze sau le notează: primul zâmbet, primul pas, prima aniversare. „Darius a fost de la bun început un copil foarte luminos. Noi îi spunem soarele nostru şi de fapt aşa şi este, mereu pozitiv, sociabil şi foarte binedipsus, poate înveseli pe oricine. Alături de el, am avut parte de multe momente frumoase, dar şi stresante, de care azi ne amintim şi ne amuzăm. Spre exemplu, de două ori l-am pierdut. Pe bune. Odată s-a întâmplat la mare, a doua oară la mall. L-am pierdut din ochi doar pentru câteva clipe, ca apoi să îl căutăm vreo jumătate de oră. Doamne, câte griji ne-am mai făcut până l-am găsit”!  

Mirela, fetiţa cu care a pozat pentru copertă, este de fapt cea mai bună prietenă a lui. Se cunosc din prima zi, şi astăzi nu îşi închipuie cum pot trece zilele fără ca să se vadă. Deşi, sunt foarte diferiţi la caracter şi temperament, Darius şi Mirela se completează unul pe celălalt. Ba mai mult, Darius iubeşte să o facă pe gentelmanul. Îi oferă loc pe săniuţă, pe bicicletă şi împarte cu ea tot ce are el mai drag. Dimineaţa şi seara neapărat ies la balcon pentru a se saluta. O variantă adaptată a lui Romeo şi Julieta.

La despărţire, Darius, care între timp şi-a demonstrat diminutivul de „băieţelul soare”, ne-a dat de înţeles că ne aşteaptă şi cu alte ocazii în ospeţie, ca să ne bucurăm împreună cu familia sa de toate reuşitele lui. Am promis să revenim cât de curând. 

Adaugă comentariu

Închide