Trucuri alimentare – cum îți menții greutatea în sarcină
- 2016-04-29
- 11063
Majoritatea gravidelor iau în greutate, mai ales, între săptămâna a 25-a și a 35-a. Acest fapt variază în funcție de corpul gravidei și de greutatea dinainte de concepție. De regulă, aportul de greutate în timpul sarcinii nu trebuie să depășească 11-15 kilograme. Te întrebi cum poți să păstrezi un echilibru alimentar în sarcină? Îți punem la dispoziție câteva trucuri care te vor ajuta.
- Bea apă - Hidratarea în sarcină este mai importantă decât în orice moment al vieții. Apa taie pofta de mâncare și te poate ajuta să îți ameliorezi stările de greață. De ce și câtă apă trebuie să bei în timpul sarcinii, citește AICI.
- Evită excesul - Evită să mănânci până îți simți burta grea sau până când nu mai poți mușca din prăjitură. Optează pentru porții mici, însă regulate. O gravidă trebuie să consume în jur de 2200 – 2400 de calorii pe zi.
- Ține cont de excepții – Nu orice plan alimentar poate fi preluat. Trebuie să îți creezi un plan alimentar care să îți corespundă. Dacă ai luat considerabil în greutate – ai nevoie de mai puține calorii. Dacă ești sub greutatea normală sau ești adolescentă – trebuie să mănânci ceva mai mult.
- Evită băuturile cu zahăr – Încearcă să renunți la zaharurile cu absorbție rapidă care modifică secrețiile de insulin și favorizează acumularea kilogramelor. Băuturile răcoritoare acidulate nu sunt recomandate în sarcină, deoarece acestea accentuează senzația de foame, dereglează metabolismul și induc pofta de dulce nesănătos.
- Echilibrează grupele de alimente – Nu mânca toată ziua numai legume sau numai făinoase.
- Nu mânca pentru doi – Trebuie să fii mai atentă la ce mănânci, nu să mănânci de două ori mai mult. Gravidele nu trebuie să crească prea mult numărul de calorii din alimentație până în cel de-al treilea trimestru.
Dacă îți dai seama că nu îți poți controla regimul alimentar, apelează la un nutriționist.
Citeşte şi:
7 sfaturi pentru mamele care vor o siluetă de invidiat
Foto: caretipz.com