10 curiozități despre naștere pe care nu ți le-a spus nimeni
- 2021-01-26
- 27951
Nașterea este unul dintre cele mai naturale lucruri din lume. Însă, întregul proces, de la concepție, până la naștere, nu este departe de un film. Iată 10 curiozități despre naștere pe care nu ți le-a spus nimeni.
1. Nașterea și orgasmul
Se pare că unele femei experimentează orgasmul în timpul nașterii. Procentul nu este foarte mare – 0,3%, însă aceste femei nu vor mai asocia nașterea cu durerea, ci cu plăcerea.
2. Nașterea și alcoolul
În trecut, femeile erau încurajate să consume alcool în timpul travaliului. Înainte de apariția miraculoaselor analgezice și anestezice, alcoolul era singura licoare cu efect relaxant. Acum, niciun medic n-ar mai recomanda asta.
3. Nașterea și igiena
Importanța igienei și rolul agenților patogeni au fost descoperite în anii 1900. Până atunci, medicii aduceau pe lume copii unul după altul fără să se fi spălat pe mâini între timp. Nu e de mirare că mortalitatea infantilă din pricina infecțiilor postpartum era foarte mare.
4. Nașterea și testamentul
În trecut, riscul ca femeia să moară la naștere sau imediat după era destul de mare. Așa se face că multe femei își făceau testamentul de cum aflau că sunt însărcinate.
5. Nașterea cu drujba
Dacă idea de epiziotomie te sperie, imaginează-ți cum nășteau femeile din secolul XVIII. În acele vremuri, dacă nu exista o dilatație normală, medicii executau simfiziotomia, adică secționarea chirurgicală a simfizei pubiene, în scopul măririi diametrelor bazinului, astfel încât bebelușul să poată ieși mai ușor. Instrumentul cu care se realiza această intervenție era un prototip al drujbei din zilele noastre.
6. Contracții non-stop
Contracțiile nu se vor opri brusc după naștere. Majoritatea femeilor vor mai simți contracții de intensitate medie timp de mai multe zile după ce au născut. Acestea ajută uterul să revină la dimensiunea normală.
7. Durerea e necesară
Chiar și după apariția anestezicelor, medicii nu le foloseau la naștere întrucât, conform cerințelor biblice, femeile trebuiau să suporte durerile facerii.
8. Nașterea verticală
Nașterea la orizontală este o practică relativ recentă. Până nu demult, nașterile normale erau din picioare sau stând pe vine. Această poziție este considerată naturală și se crede că este mult mai ușoară, astfel, expulzarea bebelușului.
9. Plasa de prindere
În toate culturile, femeile sunt asistate de moașe pentru a prinde bebelușul, însă câteva triburi din America au dezvoltat o altă tehnică – plasa de prindere. Astfel, femeile care nasc din picioare sau stând pe vine își confecționau un fel de culcuș din frunze pe care să “cadă” micuțul.
10. Cozonacul din cuptor
În trecut, în regiunile rurale, exista tradiția ca în momentul în care femeia intră în travaliu să se bage la cuptor un cozonac. Miresmele delicioase aveau menirea de a calma femeia și să îi reducă din disconfortul nașterii. În alte regiuni se considera că acest cozonac, bogat în nutrienți și mirodenii, ajutau la vindecarea postpartum.
Sursa: sfatulparintilor.ro