Odoraș.

Odoraș.

Sensimyl

Cum să naști mai repede – mituri și adevăruri

Cum să naști mai repede – mituri și adevăruri

Oboseală, dureri de spate, arsuri stomacale… sfârșitul sarcinii nu este, cu siguranță, o perioadă extrem de plăcută din punct de vedere fizic. Nerăbdarea de a-ți ține în brațe odorașul este însă atât de mare, încât aceste neplăceri fizice sunt de cele mai multe ori ignorate. Uneori însă, dorința de a naște mai repede le face pe viitoarele mămici să se întrebe dacă nu cumva există vreo metodă care să le facă să grăbească măcar un pic misiunea naturii.

Există oare metode care să te ajute să naști mai repede? Unii susțin că da, alții consideră că nu... Iată câteva dintre miturile și adevărurile despre grăbirea nașterii.

 Ai încredere în natură!

Foarte mulți specialiști și nu numai, consideră că natura trebuie lăsată să își facă singură treaba. Bebelușul va veni pe lume exact în ziua în care trebuie să vină, așa încât orice intervenție exterioară este inutilă. Desigur, opinia este relativă. Da, este adevărat că în fiecare săptămâna din ultima lună de sarcină bebelușul ia în greutate în jur de 200 de grame, ceea ce îi permite să suporte mai bine trauma nașterii și îi dă forța necesară să treacă peste primele săptămâni de viață, însă o sarcină prelungită peste termen  trebuie urmărită cu maximă atenție. E drept, de asemenea, că solicitarea în avans a colului uterin care nu este pregătit de naștere poate fi dureroasă și ineficientă, așa încât grăbirea nașterii nu este neapărat o idee bună, oricât de mult ți-ai dori ca evenimentul să se producă mai repede.

Dezlipirea membranelor

Este o procedură pe care doar medicul ginecolog are voie să o facă, în anumite condiții. Poate fi dureroasă, însă această intervenție favorizează secreția de prostaglandină, care va lubrifia colul și îl va face mai suplu. De asemenea, va crește secreția de oxitocină, hormon ce provoacă contracțiile. Intervenția poate fi însă făcută numai în cazul nașterilor la termen și în cazul în care colul este suficient de mătur pentru a suporta nașterea. Este o procedură destul de dureroasă și uneori ineficientă.

O plimbare cu mașină

Mișcarea poate ajuta la declanșarea contracțiilor, însă cum uneori numai de mișcare nu are chef o viitoare mămică, unele mămici susțin că o plimbare mai alertă cu mașină, pe un drum de țară, dacă este posibil, favorizează contracțiile, mai ales dacă ele există deja. Un astfel de sport inedit trebuie însă evitat în cazul în care există probleme legate de placentă.

Decoctul de scorțișoară și cuișoare

Un bol de apă fierbinte, 10 cuișoare, puțină scorțișoară și puțină lămâie pot face minuni, susțin unele mămici. Nu există însă nicio logică științifică în această procedură. Totuși, este posibil să fie vorba de un efect mai mult psihologic, foarte explicabil în această situație. Indiferent dacă declanșează sau nu nașterea, un astfel de decoct nu are cum să facă rău.

Stimularea mameloanelor

Faptul că stimularea mameloanelor provoacă contracții este un lucru notoriu. Din punct de vedere medical, explicația este logică – stimularea mameloanelor favorizează secreția de oxitocină, hormon responsabil, printre altele, de producerea laptelui. Metoda poate fi aplicată, însă, ca toate celelalte, doar în ultimele zile de sarcină, fără a aștepta neapărat rezultate minune.

Uleiul de ricin

Există și „rețete” care trebuie evitate cu desăvârșire! Una dintre ele este așa numitul cocktail miracol, pe bază de ulei de ricin, nectar de caise și șampanie. Uleiul de ricin este total contraindicat, deoarece are un efect laxativ foarte puternic.

Ceaiul de salvie

Salvia are, se pare, proprietatea de a produce mici contracții, iar după 3 – 4 zile de consum de ceai de salvie, contracțiile s-ar putea să se intensifice. În unele țări, cum este Anglia, consumul de ceai de salvie în acest scop este o practică curentă. Totuși, consumul de ceai de salvie trebuie făcut doar cu acordul medicului și doar în ultimele săptămâni de sarcină.

O masă la restaurantul indian

Condimentele sunt și ele recomandate în popor pentru a declanșa mai repede nașterea. De aceea se crede că o masă picantă poate avea legătură cu contracțiile. Adevărul este că în afară de o stare de vomă și un puternic efect laxativ, condimentele nu prea au ce altceva să provoace în ultima etapă a sarcinii, așa încât este mai bine să fie evitate.

Curățenia generală

Dacă nu ai o altă motivație să faci mișcare în ultimele săptămâni de sarcină, te poți amăgi cu ideea că faci o curățenie generală, necesară înainte de a-l aduce pe lume pe puiul tău. După cum spuneam, mișcarea are un rol important în declanșarea nașterii. Însă niciun studiu științific nu certifică faptul că mișcarea produce contracții reale. În general este vorba despre contracții cauzate de oboseală, nu neapărat de contracții care prevestesc declanșarea nașterii. Mișcarea, făcută cu măsură, este, în orice caz, benefică.

Masajul blând

Maseuza poate face anumite mișcări blânde, care permit corpului să se relaxeze, favorizând astfel declanșarea nașterii. De asemenea, este posibil ca mișcările făcute de maseuză să atingă anumite puncte cheie în acupunctură, atingeri care favorizează secreția de oxitocina și care pot ajuta la grăbirea nașterii.

 

Dincolo de toate aceste metode mai mult sau mai puțin eficiente, nu uita că nașterea este un fenomen natural și că, în general, natura știe să-și facă treaba fără a avea nevoie de ajutor. Iar orice intervenție din exterior e mai bine să o discuți cu medicul. 

 

Informații: desprecopii.com

Foto simbol: Shutterstock

Share:

Articole recomandate