Epidurala frecvent nu funcționează la gravidele supraponderale

Epidurala frecvent nu funcționează la gravidele supraponderale

Anastezia epidurală este una dintre metodele la care apelează gravida pentru a mai alina din durerile nașterii. Ea a devenit în timp o formă de anestezie la care apelează multe femei care optează pentru nașterea naturală. În unele cazuri există riscul ca această enestezie să nu aibă efectul scontat. Unul dintre aceste cazuri se referă la femeile u greutate corporală prea mare.

Specialiștii totuși susțin că nu există dovezi foarte clare care să ateste că epidurala nu funcționează la femeile care au o greutate peste media admisă. Când vine vorba de gravide supraponderale nu anestezia epidurală în sine devine o problemă, ci montarea ei corectă, astfel încât să aibă rezultatul scontat.

Epidurala se montează printr-un tub subțire în spatele gravidei (mai exact în spațiul epidural, în jurul măduvei spinării), iar de acolo trece direct în nervii spinali amorțind zona inferioară a corpului. În acest fel, procesul nașterii devine mult mai suportabil pentru pacientă. În cazul supraponderalelor, este posibil ca acest proces de montare să devină greoi, iar medicația să nu ajungă acolo unde trebuie.

Anestezia epidurală devine ineficientă numai dacă anestezistul nu reușește să introducă cateterul epidural în punctul vizat pentru ca aceasta să aibă efect. Din acest motiv, la femeile care au greutate foarte mare se folosesc ace de dimensiuni diferite, astfel încât medicația să poată fi localizată acolo unde trebuie, chiar și prin țesuturile adipoase greu de pătruns.

Totul depinde de abilitatea și experiența anestezistului de a mânui acele astfel încât să funcționeze. Cu cât anestezistul are o experiență mai mare cu privire la paciente supraponderale cărora le-a facut această anestezie, cu atât șansele sunt mai mari ca aceasta să aibă efect.

Odată ce medicația ajunge în nervii spinali anestezia functionează la femeile cu greutate peste medie exact ca în cazul unor femei cu greutate normală.

Este cezariana o opțiune mai bună pentru supraponderale?

Se pare ca în urma unor cercetări minuțioase cu privire la riscul la care se supun gravidele supraponderale atunci când nasc în mod natural, nașterea prin cezariană pare o opțiune demnă de luat în seamă. Una dintre problemele vizate atunci când vine vorba de nașterea vaginală la femeile care suferă de obezitate sau care iau foarte mult în greutate în al treilea trimestru de sarcină este chiar această dificultate ca anestezia epidurală din timpul nașterii naturale să prindă.

Există și alte riscuri la care se supun pacientele supraponderale în timpul nașterii vaginale, de aceea nașterea prin cezariană pare să fie o opțiune mai sigură, mai ales pentru sănătatea viitoarei mame.

 

Informații: copilul.ro

Foto simbol: wday.ru

Adaugă comentariu