Medic ginecolog despre semnele unei infecții după o naștere prin cezariană

Medic ginecolog despre semnele unei infecții după o naștere prin cezariană

În timp ce nașterea prin cezariană este în general sigură, la aproximativ 6-11 la sută din aceste intervenții pot apărea infecții  - afirmă Dr. Daniela ter Horst, medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda. Aceste infecții se pot întâmpla în uter, abdomen sau incizie - și deseori necesită tratament cu antibiotice.

Iată ce trebuie să știi despre semnele unei infecții după nașterea prin cezariană și cum o poți preveni/ trata în mod corespunzător.

O cicatrice de cezariană se poate infecta dacă bacteriile intră în ea și se răspândesc. Rezultatul: s-ar putea dezvolta o infecție uterină sau abdominală. Simptomele apar de obicei în câteva zile de la operație.

Semnele unei incizii infectate includ:

- Roșeață în jurul inciziei;
- Umflarea anormală în jurul inciziei;
- Scurgeri de fluid din rană.

Semnele comune ale unei infecții interne sau uterine includ:

- Febră;
- Creșterea durerii abdominale;
- Secreție vaginală cu miros neplăcut.

Factori de risc pentru o infecție după nașterea prin cezariană

Riscul de infecție depinde de motivul pentru care s-a făcut cezariana, spune dna doctor ginecolog. De exemplu, o cezariană planificată are un risc puțin mai mic decât o cezariană de urgență, deoarece medicii și pacientele au mai mult timp să se pregătească pentru operație.

Mai mult, anumiți factori materni cresc riscul de infecție după o cezariană, inclusiv obezitatea, diabetul slab controlat, o cezariană anterioară, medicamente imunosupresoare și fumatul, spune medicul.

„Când administrăm antibiotice, ajustăm tipul pe care îl oferim în funcție de greutatea și alergiile femeilor. Dacă o femeie nu este sigură că are alergie la penicilină, ar trebui să vorbească cu un alergolog pentru a fi testată”, spune ea.

Pot preveni o infecție a cicatricii?

Dacă ai o cezariană planificată, medicul poate solicita să faci duș cu un săpun antibacterian special înainte de procedură. De obicei, femeile sunt descurajate de la epilare. În cele din urmă, „antibioticele sunt administrate de rutină înainte de o cezariană pentru a reduce riscul de infecție uterină”.

De asemenea, pacientele cu diabet pot lua măsuri pentru a-și limita șansele de infecție. Dacă ai diabet, este mai bine să controlezi glicemia înainte și imediat după operație. Medicul te poate ghida cu sfaturi.

După ce te întorci acasă de la spital, este important să urmezi instrucțiunile de îngrijire a rănilor pentru a preveni o infecție. Acest lucru înseamnă de obicei curățarea cicatricii și schimbarea bandajelor în mod regulat. De asemenea, trebuie să eviți să pui copilul direct pe rană.

Tratamentul infecției

O infecție a inciziei sau uterului, va fi probabil tratată cu antibiotice - pe cale intravenoasă - dacă ești încă la spital. Medicii vor alege antibioticul corect pentru infecția ta. În cazuri severe, aceștia pot efectua o intervenție chirurgicală mică pentru a preveni complicațiile ulterioare.

Sursa: desprecopii.com

Adaugă comentariu