5 metode de contracepţie care pot fi folosite după ce ai născut
- 2019-04-22
- 25620
O femeie poate deveni fertilă cu aproximativ două săptămâni înainte de prima menstruaţie de după naştere. Astfel, trebuie reţinut faptul că nu exista niciun semn care să confirme la timp revenirea fertilităţii. Iată 5 metode de contracepţie pe care le poţi utiliza după ce ai născut:
1. Diafragma
Poţi folosi o diafragmă de fiecare dată când doreşti să ai contact sexual. Diafragma este un disc moale, circular din cauciuc sau silicon, care se introduce adânc în vagin. Medicul ginecolog sau o asistentă medicală îţi pot prescrie această diafragmă, dar nu imediat după sarcină, ci la aproximativ două luni, deoarece abia atunci colul uterin îşi revine la forma iniţială.
2. Pilula simplă
Poţi utiliza pilula simplă dacă alăptezi, deoarece aceasta nu va afecta nou-născutul. Aceasta este definită astfel deoarece spre deosebire de pilula combinată nu conţine estrogen, ci doar o cantitate redusă de progestină. Pilula simplă se ia zilnic, la aceeaşi oră, fără întrerupere între folii. Dacă uiţi să iei pastila la ora stabilită, nu poţi întârzia administrarea ei mai mult de 2-3 ore.
3. Implantul subdermic
Un implant subdermic poate dura până la trei ani. Implantul este un tub de plastic, mic, subţire, flexibil, de 3 centimetri. Tubul conţine progesteron şi constituie una dintre cele mai sigure metode contraceptive şi este activ încă din primele 24 de ore de la implantarea acestuia. Acest implant se poate face după 21 de zile de la naşterea bebeluşului. Nu afectează alăptatul deoarece conţine o cantitate mică de progesteron. Implantul poate fi îndepărtat printr-o tăietură mică a pielii, desigur sub un anestezic local. Implantul cu progesteron se face deasupra cotului, în partea interioară a braţului.
4. Spermicidul
Spermicidul este un mijloc de contracepție care poate fi folosit după naşterea unui copil. Acesta se aplică în vagin înaintea unui contact pentru a preveni sarcina. Spermicidul se găseşte în mai multe forme, cum ar fi: creme, geluri, spume sau ovule (inserţii moi care se topesc în interiorul vaginului).
5. Steriletul
Un sterilet poate fi teoretic inserat imediat după naştere, indiferent dacă ai născut natural sau prin cezariană. Indicat este însă să astepţi minim 2 luni după ce ai născut. Dacă steriletul este inserat imediat după naştere este posibil să întâmpini probleme şi acesta să iasă, dar unele femei aleg să-l introducă mai devreme decât este indicat. Steriletul este eficient imediat dupa inserare, dar ginecologul îţi va recomanda amânarea contactului sexual până la examinarea de după 6 saptamani postpartum.
Sursa: csid.ro; uaua.info