Cum şi pentru ce se face Dublu şi Triplu Test în sarcină?

Cum şi pentru ce se face Dublu şi Triplu Test în sarcină?

Pentru viitoarele mămici nu există frică mai mare decât aceea că bebeluşul ce urmează să fie adus pe lume ar putea avea probleme de sănătate. Îngrijorarea este cu atât mai mare, cu cât femeile însărcinate depăşesc vârsta de 35 de ani sau au avut în familie persoane cu malformaţii congenitale. În acest sens, medicina modernă vine în sprijinul viitoarelor mămici cu o serie de analize medicale predestinate să evalueze riscul femeilor gravide de a naşte un copil cu anomalii.

Specialiştii în medicină dau asigurări că testele de screening, precum Dublu și Triplu Test, nu afectează fătul, ci sunt o metodă de a te asigura dacă micuţul tău se dezvoltă sau nu normal.

Ce reprezintă Dublu Test în sarcină?

Dublu Test este o investigaţie pe care o fac cele mai multe gravide în primul trimestru de sarcină, ideal ar fi vârsta gestațională de la 11 până la 13 săptămâni şi 6 zile, cu scopul de a depista eventualele malformaţii congenitale sau afecţiuni ale fătului. Acestea ar putea fi: sindromul Down, trisomia 18, malformaţii ale inimii sau ale tubului neural.

Cum se face Dublu Test în sarcină?

Testul presupune parcurgerea a două etape, este vorba despre examenul ecografic şi examenul de sânge. Pentru ca rezultatele sa fie cât mai exacte, trebuie ca cele doua analize să fie făcute în aceeaşi zi, la mai puţin de 24 de ore distanţă unul de celălalt. Pentru efectuarea investigaţiei sunt necesare datele ecografice ale viitoarei mămici: data ultimei menstruații, numărul de feți, lungimea osului nazal, mărimea translucenței nucale şi lungimea craniocaudală a fătului.

Viitoarele mame trebuie să cunoască că Dublu Test nu reprezintă o metodă de diagnostic, dar rămâne o cale sigură de a depista eventualele afecţiuni ale fătului. De altfel, în cazul obţinerii unui risc crescut de anomalie fetală la naştere, medicul va putea hotărî oportunitatea efectuării de investigaţii suplimentare.

Ce reprezintă Triplu Test în sarcină?

Fiind o continuare a Dublu Testului de sarcină, screening-ul a trei markeri serici materni este la fel recomandat de către medicii obstetricieni din ţara noastră. Cu ajutorul acestei triple testări pot fi evaluate riscurile bebeluşului de a dezvolta o afecţiune de tub neural sau anumite sindromuri cum ar fi: Down sau Edwards. Ca şi în cazul Dublu Testului, screening-ul nu pune un diagnostic, ci doar calculează o probabilitate de risc pentru apariţia unor probleme.

Când şi cum se face Dublu Test în sarcină?

Studiile arată că sensibilitatea maximă pentru Triplu Test este în săptămânile de sarcină 16-18, însă medicii recomandă femeilor să realizeze acest test chiar şi în intervalul 14-21 de săptămâni. Un rezultat pozitiv la acest test nu înseamnă că fătul are o anomalie, ci că are un risc crescut de malformaţie. Investigaţia la fel se face pe nemâncate sau postprandial. Pacientele sau medicii vor completa obligatoriu fișa de calcul de risc prenatal, care include datele clinice materne cum ar fi: vârsta gravidei, greutatea, originea etnică, dacă este sau nu fumătoare, dacă a avut anterior sarcini cu anomalii cromozomiale, dacă femeia suferă sau nu de diabet zaharat şi dacă sarcina este obținută spontan sau prin metode de reproducere umană.

Despre avantajele acestor teste am menţionat mai sus, cât priveşte dezavantajele lor putem nota că o astfel de investigaţie este destul de costisitoare şi nu poate fi efectuată în orice instituţie medicală, ci doar în anumite laboratoare private din ţară.

Mai jos aveţi lista laboratoarelor din Chişinău unde puteţi efectua Dublu şi Triplu Test.

,,InVitro Diagnostics” este unul dintre cele mai performante laboratoare din ţară, fiind specializat în efectuarea analizelor medicale exacte. Laboratorul dispune de unele dintre cele mai noi şi revoluţionare echipamente şi tehnologii. Peste 95% din rezultatele analizelor efectuate pot fi primite de către pacienți în aceeași zi, condiţia fiind colectarea materialului biologic la laboratorul central până la ora 10 dimineața. Rezultatele vor fi expediate printr-un mail sau pot fi preluate de către pacient de la laborator. De asemenea, ,,InVitro Diagnostics” propune serviciul de deplasare a surorii medicale la domiciliul pacientului pentru recoltarea analizelor medicale necesare, este nevoie doar să faceţi o programare cu cel puţin o zi înainte. De menţionat este că pacienții care optează pentru serviciile prestate de ,,InVitro Diagnostics” se pot adresa direct la laborator, fără o trimitere de la spital sau clinică.

Atât Dublu, cât şi Triplu Testul costă 450 de lei, iar preţul include şi consultaţia medicului ginecolog (există posibilitatea de a achita serviciile on-line). Programul de colectare este de luni până vineri, între orele 07:30-17:30 şi sâmbătă de la 07:30 la 13:00. Fiecare pacient se poate înregistra telefonic la numerele (022) 90-39-99 sau 078 903 999.

 

 

,,Clinica Sante” şi-a început activitatea de mai bine de 20 de ani în urmă în România. Actualmente ,,Sante” sunt prezenţi în şase raioane din Moldova şi în 38 de judeţe peste Prut, unde de altfel sunt lideri pe piaţă. Laboratoarele sunt dotate cu aparataj medical de ultimă generație şi de înaltă precizie, producătorii fiind firme de talie internaţională. Personalul are o experienţă bogată în medicina de laborator pentru o gamă largă de patologii, de la cele ginecologice şi obstetricale, până la cele de pediatrie şi chirurgie.

Preţul pentru Dublu şi Triplu Test este de 430 de lei. Termenul de eliberare a rezultatelor este de două zile lucrătoare. De asemenea, există posibilitatea ca fiecare pacient să-şi vadă rezultatele în format online, pe pagina web a clinicii, indicând codul unic de pe buletinul de analize medicale. Programul de colectare este de luni până vineri, între orele 07:30-17:00 şi sâmbătă de la ora 08:00 la 11:30.

Detalii despre ,,In Vitro” găsiți AICI

Chişinău,

 str. Testemiţanu 19/1;

Facebook:Invitro Diagnostic

Detalii despre ,,Sante” găsiți AICI

Chişinău,

Sectorul Centru, cartierul Telecentru,

Str. Testemiţanu 29/7

Sectorul Ciocana,

Str. Mircea Cel Bătrân 10

Tel: (022) 99 79 49;

Sectorul Centru,

Str. Ismail 84

Tel: (022) 66 72 66

Foto: www.facebook.com/InVitro Diagnostics.md; Clinica Sante; livescience.com (coperta, simbol)

Adaugă comentariu