Ești însărcinată și simți niște înțepături în burtă? Iată când trebuie să te îngrijorezi!

Ești însărcinată și simți niște înțepături în burtă? Iată când trebuie să te îngrijorezi!

Pentru femeile care sunt pentru prima dată însărcinate, acele înțepături, acele dureri ca niște junghiuri în partea de jos a burții, pot fi foarte derutante, uneori chiar pot crea stări de confuzie, spaimă și anxietate. Ce e normal și ce nu? Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie, oferă niște explicații.

Din ce cauză pot apărea acele înțepături:

- Dureri cauzate de gaze și constipație. Cea mai bună modalitate de prevenire a acestora este să mănânci puțin și des, să consumi multe fibre și să bei multă apă.

- Înțepăturile din zona inferioară a abdomenului cauzate de o mișcare bruscă. Pe măsură ce crești, cele două ligamente care leagă uterul de peretele abdominal, încep să se întindă și să producă dureri. În cazul unei mișcări bruște, aceste dureri se simt ca niște înțepături de cuțit. Vestea bună este că apar de obicei în același loc și dispar imediat ce nu te mai miști.

- Contracții care durează unul sau două minute. Contracțiile Braxton Hicks, deși inconfortabile, reprezintă o parte normală a sarcinii și nu sunt dureroase. Le recunoști pentru că nu durează mai mult de două minute și pot apărea încă din al doilea trimestru de sarcină.

Dacă simți asta, trebuie să mergi la medic:

- O durere ascuțită profundă. Ar putea fi apendicită, unul dintre cele mai des întâlnire motive pentru o operație chirurgicală în sarcină. Durerea poate fi bruscă și ascuțită sau ternă și constantă. Poate fi asociată cu febră, imposibilitatea de a mânca, greață și vomă.

- Durere în zona abdomenului superior, imediat după masă. Încetinirea digestiei poate duce la încetinirea golirii vezicii biliare și astfel la calculi biliari. Dacă durerile nu sunt prea puternice, calculii biliari pot fi gestionați prin modificarea dietei, adică evitarea alimentelor grase și a prăjelilor. Uneori este nevoie de intervenție chirurgicală ce poate fi totuși amânată până după naștere.

- Durere bruscă în partea dreaptă a abdomenului superior, însoțită de greață. Preeclampsia este o afecțiune specifică sarcinii, caracterizată de creșterea tensiunii arteriale. Apare de obicei în trimestrul trei de sarcină, însă predispuse sunt femeile supraponderale și cele care au sarcini multiple. Un simptom comun este durere în zona abdomenului superior, sub coaste, pe partea dreaptă. Poate fi însoțită de greață și vărsături. Aceasta poate duce la complicații grave atât pentru mamă, cât și pentru făt.

- Durere însoțită de sângerare vaginală. Din păcate 15-20% dintre toate sarcinile se termină cu un avort spontan. O durere ascuțită, constantă sau o crampă la nivelul abdomenului inferior, însoțită de sângerare vaginală, reprezintă un semnal de alarmă. Dacă sângerarea este însoțită de o durere abdominală severă, în prima parte a sarcinii, poate fi semnul unei sarcini ectopice.

 

Sursa: totuldespremame.ro; Letidor

Adaugă comentariu