A început postul Crăciunului. Gravidele trebuie să-l țină?
- 2016-11-28
- 14237
A început postul Crăciunului, iar marea majoritate a populaţiei adoptă un regim alimentar bazat pe fructe, legume şi boboase. Se încearcă excluderea din raţia alimentară a produselor de origine animală. În perioada postului organismul face o cură de detox, iar unele persoane dau jos kg în plus. Ce trebuie să facă însă o femeie însărcinată?
Femeile gravide trebuie să acorde o atenţie sporită regimului alimentar. Acestea trebuie să primească necesarul de vitamine şi nutrienţi, pentru că în corpul lor se formează o nouă viaţă. Din această cauză o perioadă îndelungată de post alimentar, fără produse din carne, peşte, lapte şi ouă, nu este benefic pentru făt. În special, în primul trimestru, când embrionul se formează şi are nevoie de toate resursele pentru a se dezvolta sănătos.
Este mică probabilitatea că veţi întâlni vreun doctor care să vă spună că este în regulă să postiţi în perioada sarcinii. Dacă veţi întreba preotul, el vă va spune că atât femeile gravide, cât şi femeile care alăptează nu fac vreun păcat dacă nu ţin post. Copilaşii cu vârsta de până la 7 ani la fel sunt scutiţi de post.
Iată de ce nu trebuie să vă deziceţi de brânzeturi, ouă, carne şi lactate în perioada sarcinii
Toate aceste alimente sunt o sursă extraordinară de proteine care nu pot fi înlocuite în totalitate cu altceva. De asemenea, ele conţin şi o cantitate însemnată de calciu care este indispensabil pentru dezvoltarea bebeluşului. Medicii spun că vitamina D este esenţială pentru ca bebeluşul să se nască fără malformaţii. Desigur că în perioada verii corpul obţine de la soare necesarul de vitamina D, iarna o ia din gălbenuşul de ou şi din peşte.
Daca totuşi decizi să ţii post, chiar şi pentru o perioadă mică, există câteva alimente recomandate. Proteine, dar şi alte substanţe nutritive găseşti în leguminoase: fasole, năut, mazăre, linte. O compoziţie esenţială de nutrienţi o au nucile şi seminţele. În ce priveşte vitamina D, aceasta se găseşte şi în ciuperci, pe care le poţi consuma cu încredere.
La ce să fii atentă dacă decizi să ţii post
Daca ai încercat să ţii post şi nu ai putut, nu există niciun motiv să te simţi prost. Organismul fiecărei femei reacţionează diferit în timpul sarcinii şi asta nu are nicio legatură cu poftele sau credinţa. Dacă organismul îţi transmite semnale puternice că are nevoie de un anumit aliment atunci cel mai sigur este să îl asculţi, acum el ştie cel mai bine de ce nutrienţi are nevoie.
Încă nu s-a efectuat până acum niciun studiu care să demonstreze că bebeluşul este cu adevarat influenţat negativ de faptul că ţii post. Au existat unele studii care au arătat că există o tendinţă că bebeluşii să aibă greutate mai mică la naştere, însă rezultatele nu au fost concludente.
Înainte de a ţine post trebuie să discuţi cu doctorul tău pentru a te asigura că nu suferi de anemie sau diabet. Postul ar trebui întrerupt de îndată ce ai depistat un simptom: ameţeli, oboseală, constipaţie, stări de vomă, febră. Încearcă să duci o evidenţă sistematică a greutăţii tale corporale.
Femeia gravidă poate să se împărtăşească în fiecare lună, chiar dacă ține post doar 2-3 zile. Împărtăşania mama nu o ia pentru vrednicia ei, ci pentru ajutorul copilului. Preoții spun că este foarte important ca viitoarea mamă să se împărtăşească, asta îl ajută foarte mult pe copil, îl întăreşte, îl luminează, îi dă sănătate, îl fereşte de boli. Prin Sfânta Împărtăşanie, copilul se împărtăşeşte cu Hristos, iar pe de altă parte îşi începe viaţa duhovnicească încă din pântece.
Foto: kpcdn.net; pravmir.ru