Simptomele precoce care indică apariția sarcinii

Simptomele precoce care indică apariția sarcinii

Deşi studiile arată că un ovul este de regulă fertilizat în primele 12 ore ale ovulaţiei şi nu mai târziu de 24 h, femeia totuși nu conştientizează simptomele precoce de sarcină decât după implantare, aceasta având loc după 7-10 zile de la ovulaţie.

Mai jos vedeți o listă de simptome pe care le poate avea femeia atunci când rămâne însărcinată. Ţineți minte, însă, că fiecare femeie şi fiecare sarcină diferă.

1. Temperatură bazală (TB) ridicată

Dacă, în mod regulat, ţii un grafic al ciclurilor şi îţi iei temperatura, vei observa că TB va rămâne ridicată pe tot parcursul fazei luteale. Progesteronul provoacă TB să crească până la ovulaţie şi să se menţină la un nivel ridicat dacă eşti însărcinată. Dacă nu eşti însărcinată, temperatura ta bazală va scădea la loc și vei avea menstruație, ca în fiecare lună.

2. Modificarea sânilor

Chiar de la începuturile sarcinii vei putea constata nişte schimbări ale sânilor, precum:

  • Sfârcurile devin foarte sensibile – unele femei spun chiar că devin iritant de sensibile!
  • Sânii pot durea sau să aibă umflături.
  • Sfârcurile se pot închide la culoare.
  • Venele din zona sânilor pot deveni mai vizibile şi se pot mări.
  • Areolele se închid la culoare.
  • Micile umflături de pe areole (Tuberculii lui Montgomery) pot creşte sau se pot mări în dimensiuni.

3. Exces de mucus cervical

O creştere a nivelului de progesteron duce, de multe ori, la secreţie excesivă de mucus cervical. Unele femei pot observa doar un pic, pe când altele mult mai mult.

4. Oboseala ca simptom precoce de sarcină

Când rămâi însărcinată, metabolismul trece la alt nivel, pentru a putea susţine atât corpul tău, cât şi pe al copilului în formare. Asta implică foarte multă muncă! Ai putea deveni într-atât de obosită încât să începi să dormi mai mult decât de obicei. Mai mult decât atât, nivelul ridicat de progesteron necesar în timpul sarcinii are efect de sedativ. Nu este de mirare că te simţi epuizată!

5. Urinare frecventă

Cam la o săptămână după concepere vei începe să mergi mai des la toaletă, numai ca să descoperi că urinezi des, dar puţin. Aceasta se întâmplă deoarece embrionul începe să secrete hormonul de sarcină hCG, care măreşte cantitatea de sânge din zona pelviană. De aici, vezica se irită, lăsând să se scurgă chiar şi cantităţi mici de urină. Chiar şi noaptea te poţi trezi pentru a urina mai des decât de obicei.

6. Crampe

Acest simptom precoce de sarcină poate fi, de asemenea, destul de stresant pentru viitorii părinţi, întrucât este simptom care ar putea anunţa şi pierderea sarcinii. Cu toate acestea, chiar atunci când nu eşti gravidă, uterul se contractă încontinuu. Când eşti însărcinată, fătul creşte şi împinge în pereţii uterului, provocând ca acesta să se contracte – lucru care este foarte normal.

În cazul în care crampele sunt însoţite de scurgeri de sânge, mergi la un consult medical. Numai doctorul îţi poate evalua starea de sănătate pentru a vedea dacă eşti în pericol de avort spontan. Cu toate acestea, nu te panica. Femeile gravide pot avea crampe şi sângerări şi totuşi să reuşească să ducă la capăt o sarcină sănătoasă.

7. Scurgeri uşoare de sânge

La aproximativ 8-10 zile de la ovulaţie (chiar înainte de momentul în care în mod normal ai avea menstruație) ai putea observa scurgeri uşoare de sânge, cauzate de implantarea embrionului în mucoasa uterului. Scurgerile sunt de obicei roz, şi nu roşii ca în timpul unei menstruaţii normale.

8. Miros fin

Mirosurile care nu te-au deranjat înainte ar putea deveni insuportabile acum, provocându-ţi greaţă. Produsele alimentare şi mirosul mâncărurilor gătite sunt, de obicei, cele care îţi pun nasul în alertă. Cu toate acestea, fiecare femeie este diferită, iar ţie este posibil să nu îţi placă tot felul de mirosuri pe care altele le-ar putea suporta.

9. Congestie nazală și răceli

Un făt este foarte inteligent, chiar şi la o vârstă fragedă. Într-o sarcină sănătoasă, sistemul imunitar este împiedicat să atace şi să respingă fătul, așa cum ar face-o cu un obiect străin. Puterea aceasta este dată de hormonii şi anticorpii produşi de făt. Anticorpii contribuie, de asemenea, la creşterea şi dezvoltarea placentei. Ca urmare a acestor modificări hormonale ale sistemului tău imunitar, ai putea deveni mai sensibilă și predispusă la răceli şi gripe. Congestiile nazale sunt şi ele foarte frecvente în timpul sarcinii, datorită efectelor hormonilor asupra căilor respiratorii.

10. Coşuri și acnee

Te-ar putea surprinde să descoperi că, deşi nu ai de obicei coşuri sau acnee, ai putea să te trezești cu aceste probleme la începutul sarcinii – pentru că se numără printre simptomele precoce de sarcină. Tenul, însă, ţi se va reface imediat ce nivelurile de hormoni ţi se vor regla.

11. Pofte și modificările gustului

Creşterea nivelului de hormoni din sânge se poate reflecta în salivă. Este posibil să simţi un gust metalic în gură, care să îţi altereze gustul alimentelor. Unele femei nu mănâncă carne, pe când altele se strâmbă de la gustul pastei de dinţi.

Este posibil să fi auzit poveşti diverse despre lucrurile ciudate la care poftesc femeile gravide, lucruri care nu sunt deloc alimente – praf, argilă sau cretă. Acest gen de pofte reprezintă o afecţiune numită Pica.

Nimeni nu ştie cu adevărat de ce femeile gravide au pofte. Pe baza unor cercetări, unii cred că organismul pofteşte vitaminele şi mineralele de care duce lipsă. Dacă ai o poftă anume, nu este nimic în neregulă în a ţi-o satisface. Cu toate acestea, dacă simţi nevoia de alimente bogate în grăsimi sau alimente cu valoare nutritivă mică, încearcă să găseşti un înlocuitor. Dacă încă nu iei în mod normal multivitamine, ar putea fi un moment bun să începi să iei.

12. Schimbarea culorii vaginului

Datorită nivelului crescut al circulaţiei sângelui în regiunea pelviană, vaginul tău ar putea părea mai purpuriu decât în mod normal.

 

Informații: totuldespremame.ro

Foto simbol: modnaledi.com.ua

Adaugă comentariu