Solarul în sarcină, sigur sau nu?
- 2016-04-24
- 9635
Există unele controverse cu privire la bronzatul la salon, şi mai ales dacă este bine ca el să se realizeze în timpul sarcinii. Unii medici sunt total împotriva bronzatului la solar, în timp de alţii recomandă utilizarea lui, dar cu prudenţă.
Solarul este periculos pentru copii?
Nu există dovezi sigure care să demonstreze că vizitele la solar influențează cumva negativ fătul. Cu toate acestea, există un șir de factori pentru care specialiștii nu recomandă solarul în timpul sarcinii:
- Principalul motiv este că în cazul femeilor gravide, expunerea la razele UV cauzează deficiență de acid folic. Scăderea acidului folic din organism crește riscul ca bebelușul să sufere de spină bifidă sau deficiențe neuronale.
- Un studiu a demonstrat că vizita la solare de zece ori într-un an poate dubla şansele de a dezvolta melanom – unul dintre tipurile cele mai mortale de cancer. Melanomul este singurul tip de cancer care se răspandeşte la nivelul placentei, şi este dezastruos atât pentru tine cât şi pentru copilul tău.
- Solarele ridică temperatura corpului tău la un nivel ce poate fi periculos pentru făt, în special în primul trimestru de sarcină. Temperatura ridicată a corpului unei gravide (cauzată de solare, jacuzzi, saună) a fost asociată cu malformaţii la nou-născuţii în curs de dezvoltare.
- Un alt punct negativ al expunerii la razele UV este apariția cloasmei gravidice – pete de formă neregulată, simetrice de culoare galben-brună-cenușie, situate pe frunte obraji și bărbie.
Cel mai indicat este să vorbești cu medicul tău înainte de a alege o metodă de a te bronza în această vară. Deși nu există dovezi care să susțină pericolele expunerii la soare, folosirii loțiunilor autobronzante sau a solarelor există totuși riscuri care apar, fie ele și indirecte!
Foto: assets.proalba.ro