Știai cât de periculos este să dormi pe partea dreaptă în sarcină?

Știai cât de periculos este să dormi pe partea dreaptă în sarcină?

Perioada celor nouă luni de sarcină aduce multe necunoscute în viața unei femei. De la stările de greață, insomniile, greață, picioare umflate și până la crearea unor comportamente total diferite de cele avute până acum, toate vor crea mari probleme, cel puțin la început.

Dar se pare că și poziția de somn o graviduță nu și-o poate alege așa cum îi place. Medicii le îndeamnă pe femeile însărcinate să doarmă pe partea stângă pentru ca bebelușul să fie sănătos și să nu pățească nimic rău.

De ce pe partea stângă și nu pe partea dreaptă?

Somnul pe partea stângă este benefic pentru bebeluș. În acest mod, organismul femeii va transporta o cantitate mai mare de sânge către placentă, lucru care contribuie la creșterea numărului de nutrienți necesari pentru dezvoltarea bebelușului. Tot astfel, creierul bebelușului se va oxigena corect, lucru care va favoriza nașterea unui copil sănătos.

Și pentru a răspunde la întrebarea de ce pe partea stângă și nu pe partea dreaptă ar trebui să ai în vedere faptul că pe partea dreaptă se află vena cavă inferioară. Greutatea uterului se va așeza pe aceasta, fapt care va determina o micșorare a volumului de sânge transmis către placentă. De aici, apar și recomandările medicilor care susțin că pe partea dreaptă oxigenarea creierului bebelușului se produce mai greu.

O altă poziție de somn contrazisă de către medicii ginecologi este cea pe spate. Căci astfel uterul va comprima volumul de sânge ce va fi transmis către placentă și ar putea apărea și anumite probleme pentru dezvoltarea corectă a bebelușului.

În plus, pe lângă riscurile pentru sănătatea bebelușului, nici gravida nu se va simți minunat. Aceasta, dormind fie pe partea dreaptă, fie pe spate, s-ar putea să resimtă senzație de sufocare și de amețeală. Astfel, medicii recomandă, somnul pe partea stângă, ca fiind mult mai sănătos.

Oricum, nu intra în panică!

Dacă înainte de a rămâne însărcinată obișnuiai să dormi într-o cu totul altă poziție, mai mult ca sigur îți va fi greu să schimbi acest obicei de somn. La fel, se poate întâmpla ca dimineața să te trezești pe partea dreaptă sau cu fața în sus, însă acest lucru nu trebuie să te sperie. Este absolut normal, iar faptul că ai schimbat poziția de somn într-o seară sau chiar mai multe nu reprezintă un motiv de alertă!

 

Sursa: mamadeprofesie.ro; qbebe.ro

Adaugă comentariu