Bebeluşul tău are deja 10 săptămâni

Bebeluşul tău are deja 10 săptămâni

Eşti în primul trimestru de sarcină, iar asta înseamnă că fiece zi e însoţită de emoţia aşteptării. Se pare că uneori nu te poţi concentra nici la muncă, nici la treburile casnice pentru că toate gândurile tale sunt concentrate către minunea ce creşte sub inima ta.

Dezvoltarea copilului

La sfârşitul acestei săptămâni micuţul tău nu mai este considerat embrion şi devine făt. Pentru el, perioada cea mai grea a trecut. În aproximativ 60 de zile toate organele vitale ale fătului s-au format şi de acum vor începe să se definitiveze.

În săptămâna a 10-a micuţul tău are încă dimensiuni reduse, cam de 3.1 cm şi cântăreşte mai puţin de 5 grame, dar de acum va începe un proces accelerat de creştere şi va lua mult în greutate. La naştere va cântări de circa 600 de ori mai mult decât în acest moment. Acum este începutul aşa-zisei perioade fetale, o perioadă în care ţesuturile şi organele din corpul lui cresc şi se maturizează rapid.

Dacă faci un examen ecografic în această săptămână, îl vei vedea pe micuţul tău plutind în lichidul amniotic şi mişcând frenetic din picioare şi mâini. Acum el poate face mişcări din articulaţia coatelor şi a genunchilor, îşi poate atinge mâinile una de cealalaltă, dar şi picioarele.

Capul continuă să fie mare comparativ cu restul trunchiului, dar diferenţa se estompează de la o săptămână la alta. Fruntea este proeminentă, bombată şi trăsăturile feţei se rafinează. Ochii sunt în plină dezvoltare, la fel urechile, care au acum poziţia normală, în partea laterală a capului.Tot la examinarea ecografică ai putea vedea acum că oasele din scheletul bebeluşului tău apar şi sunt în plină formare.

Schimbările mamei

Ca şi aspect exterior, este încă greu pentru persoanele din jurul tău să îşi dea seama că eşti însărcinată. Chiar şi aşa, probabil că vei avea multe dintre semnele şi simptomele obişnuite ale sarcinii. Greaţa şi vărsăturile încep să treacă încet încet, însă tot te vei simţi balonată şi vei urina frecvent.

Uterul tău şi-a dublat volumul în ultimele 10 săptămâni. Înainte să rămâi însarcinată era de mărimea unei pere mici, iar din această săptămână creşte de dimensiunea unui grapefruit. La următoarea vizită prenatală vei putea să auzi bătăile inimii bebelușului în timpul examenului ecografic Doppler.

Sfaturi

Corpul tău trece prin schimbări hormonale esenţiale, dar asta nu înseamnă că eşti bolnavă. Încearcă să-ţi menţii regimul de activităţi pe care l-ai avut până la sarcină. Include neapărat câteva ore de sport săptămânal. Mişcarea este doar în favoarea ta. Menţinerea tonusului muscular influenţează dezvoltarea fătului şi o circulaţie mai bună a sângelui. Respectă regimul meselor principale. Vizitele la medic sunt esenţiale pentru monitorizarea sănătăţii tale. Încearcă să gândeşti pozitiv pentru că emoţiile şi stările tale se transmit bebeluşului tău.  

 

Foto: semanas-embarazo.com; 0.tqn.com

Adaugă comentariu